Hopp til innhold

Dokumentarfilm

The Big Idea - The future of Car Safety

Framskritt innen teknologi og vitenskap skjer i så stor hastighet at det er vanskelig å følge med i utviklingen. I denne dokumentaren ser man på teknologi som nå utvikles for å gjøre bilene enda tryggere i trafikken.

Om filmen

I serien The Big Idea reiser programleder Justin Bratton over hele verden for å undersøke verdens store teknologiske idéer. I denne episoden, The future of Car safety, drar vi til Tyskland og Sverige for å møte noen av verdens største bilprodusenter. Her får vi se hvordan deres innovasjonsteam jobber for å gjøre bilene våre enda sikrere og tryggere i trafikken.

Sikkerhet før og nå

En sikker bil ble tidligere sett på som en bil som beskyttet deg hvis uhellet var ute – at man kunne komme uskadd ut av en kollisjon. Dagens teknologi gir nå muligheten for at bilene kan hindre at man havner i en kollisjon overhodet.

Med for eksempel kamera og radarer har man nå mulighet til at bilene kan stoppe automatisk dersom en gjenstand over 80 centimeter oppdages i veibanen, uten at sjåføren selv har trykket inn bremsene.

Trygghet for alle?

Ifølge serien er det i dag fem ganger større sannsynlighet for å overleve et bilkrasj på grunn av forbedringer som er gjort i bilkonstruksjonen. Med selvkjørende biler kan antallet bilulykker kuttes med 90 prosent, sies det videre.

Men det er fortsatt mange spørsmål som må besvares før selvkjørende biler blir en realitet for alle. I dag er det kun de dyreste bilene man ser med denne typen teknologi. Skal trygghet i bil være forbeholdt dem som har råd til dyre biler?

Hvem skal deretter stå som ansvarlige hvis det skulle skje noe? Er det teknologien eller vi mennesker som må stå til ansvar når vi ikke lenger kjører bilen, men bilene kjører oss?

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 22.01.2020

Læringsressurser

Teknologi og bærekraft