Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Utforsk temaet trening, kropp og doping

I denne ressursen skal du fordjupe deg i temaer knyttet til trening, kropp, kroppspress, doping og kosttilskudd.
Sprøyte og piller. En silhuett av en person som løfter ei vektstang i bakgrunnen. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 1. Individuelt

  • Hva er forskjellen på kosttilskudd og doping? Lag din egen definisjon på de to begrepene.

  • Hvilke holdninger har du til kosttilskudd og til doping?

  • Hvilke holdninger har familie og venner til kosttilskudd og doping?


Oppgave 2. To og to

Gå inn på et valgfritt sosialt medium. Observer de ulike reklamene dere ser.

  • Får dere opp reklame for produkter som forbindes med kropp?

  • Hva "lover" reklamen?

  • Hvem har produsert reklamene?

  • Hvem reklamerer for produktet? Hvilken kompetanse har de?

  • Hva tenker dere om slik reklame?

Oppgave 3. Gruppe

Velg en av oppgavene under og diskuter den i gruppa.

  1. Hva tenker dere om den følgende påstanden: "Alle som ser bra ut, går jo på et eller annet." Er det mulig å oppnå resultater uten å dope seg?

  2. Hva tenker dere om den følgende påstanden: "Det er min kropp, dette gjelder bare meg." Er det greit å gjøre som man selv ønsker med kroppen sin?

  3. Er det forskjell på å dope seg når man driver med organisert aktivitet, og når man ikke gjør det?

  4. Hva er en god rollemodell? Gi eksempler på personer dere mener er gode og dårlige rollemodeller. Begrunn svaret.

  5. Hvor stor risiko er dere villige til å ta for å oppnå resultat/framgang i treninga når det kommer til kosttilskudd? Les gjerne fagartikkelen "Trenger jeg kosttilskudd?"

Oppgave 4. Lytt til podkasten

Programleder Jonis Josef poserer smilende foran et mikrofonstativ. Foto.

Hvem doper seg, egentlig? Går det an å bli sterk uten å dope seg? Hva er "Rent Senter"? Dette og mer vil du få svar på om du lytter til denne episoden av "Hva vet jeg?". Gjesten i denne episoden er Bo...

0:00
-0:00

Oppgave 5. Svar på spørsmål til podkasten

  1. Beskriv det du husker best fra denne podkastepisoden. Hvorfor tror du at du husker dette best? Del dette med en medelev.

  2. Hvilke fordeler og ulemper er det ved bruk av doping?

Oppgave 6. Hva gjør du?

Du mistenker at noen du kjenner bruker doping. Hva gjør du hvis det er

  • kjæresten, kameraten eller venninnen din

  • en medelev

  • en bekjent på treningssenteret du trener på


Oppgave 7. Paneldebatt om doping som samfunnsproblem

Del dere inn i sju grupper med tre–fire stykker på hver gruppe. Hver gruppe får tildelt en av rollene under. Gruppa skal forberede denne rollen sammen ved å finne informasjon og formulere argumenter som passer til beskrivelsen av personen. Vær kritiske til kilder og noter gjerne hvilke kilder dere bruker i forberedelsen. Dere skal velge ut en person fra gruppa som skal delta i paneldebatten.

De som ikke deltar i debatten, er publikum.

Debattleder

Du er leder i en debatt som belyser temaet "doping som samfunnsproblem". Hovedspørsmålet er: Er doping egentlig farlig? Dere skal også ta for dere hvordan samfunnet bør håndtere økt dopingbruk blant unge.

Du leder diskusjonen. Sørg for at alle får ordet, og still interessante spørsmål til alle deltakerne. Målet er å skape diskusjon. Du er oppriktig interessert i temaet og ønsker at publikum skal få gode svar. Du er verken for eller imot bruk av doping; din oppgave er å belyse temaet fra ulike vinkler.

Lege med andrologisk kompetanse

Du har erfaring med behandling av personer med bivirkninger etter bruk av anabole steroider. Erfaringen din gjør at du mener at brukerne må få hjelp. Det nytter ikke å straffe folk. Problemene deres må bli behandlet, og du går gjerne på kant med lovverket for å hjelpe folk som faktisk trenger hjelp. Du henviser ikke videre til spesialister som psykolog eller andre innen helsevesenet – du rydder opp selv. Du er ikke for bruk av doping, men ønsker å hjelpe de som har brukt. Du er veldig energisk.

Tidligere bruker av AAS

Du brukte AAS i 5 år. Du har egentlig trivdes med dopingbruken din og har ikke opplevd "så mye" negativt. Du er mest opptatt av at politiet fikk deg dømt for bruk av dopingmidler, noe som innebærer at du i dag ikke får visum til USA (og du som hadde tenkt å dra på bryllupsreise dit). I tillegg har du søkt studieplass på Politihøgskolen, men på grunn av dopingdommen fikk du avslag. Du føler deg generelt urettferdig behandlet og har lite til overs for hvordan tidligere brukere blir behandlet i samfunnet. Særlig er du skeptisk til Politiet og helsevesenet, med unntak av leger som bryter loven og faktisk hjelper brukerne.

Ung person som vurderer å starte med AAS

Av ulike grunner føler du deg utenfor, du er ifølge deg selv ikke så flink i sosiale settinger, men på treningssentret har du funnet nye venner som har introdusert deg for dopingmidler. Du liker å trene og er nysgjerrig på dette med doping. Du bruker hver anledning til å spørre "de som har peiling", for eksempel tidligere dopingbrukere. Hva vil de anbefale? Hvilke preparater er det fornuftig å starte med? Hvorfor anbefaler de nettopp det? Kan doping være så farlig, da? Du er nysgjerrig, men blyg.

Politi

Du jobber i politiet, og gjennom jobben din ser du hvordan doping bidrar til mer kriminalitet. Du er skuffet over politikernes svake evne til å sette av penger til forebygging. Du mener forebygging er det eneste riktige for å unngå at ungdommer tar "dårlige valg" – det nytter liksom ikke med straff. Du har en karriere i Forsvaret og bærer preg av det. Du er tydelig og kortfattet og kaster ikke bort tida på småprat.

Idrettsutøver

Du tar tydelig avstand fra doping og ser ingenting positivt med det. Det ødelegger mennesker og muligheter og bør straffes så hardt som mulig, både innen idretten og i samfunnet ellers. Du har selv opplevd å få gullmedaljen i posten tre måneder etter mesterskapet. At en juksemaker har tatt fra deg gleden ved å krysse målstreken først, stå øverst på pallen og motta folkets hyllest, har du ikke kommet over. Du er forbannet, nærmest hevnlysten.

Personlig trener på treningssenter

Du jobber som personlig trener (PT) på et stort lokalt treningssenter. Eieren påstår at det ikke finnes dopingbrukere på senteret, noe du mener er naivt å tro. Selv om du skjønner at du ikke kan si det høyt eller offentlig, er holdningen din at "riktig bruk" av doping er fornuftig og må anses som hjelp i treningsarbeidet. Du er for bruk av doping, men sier det ikke direkte. Derimot har du ingen problemer med å anbefale kundene dine å starte med doping.

Aktuelle kilder

CC BY-SASkrevet av Cathrine Dunker Furuly og Antidoping Norge. Rettighetshaver: Antidoping Norge
Sist faglig oppdatert 15.06.2022

Læringsressurser

Kropp