Glutenfrie og glutenholdige matvarer - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Glutenfrie og glutenholdige matvarer

Her kan du lære mer om hvilken mat som er glutenfri, og hvilke produkter du må være spesielt oppmerksom på. Få også noen tips til hvordan du kan tilberede glutenfrie retter!

Matvarer som er naturlig fri for gluten

  • grønnsaker, frukt og bær
  • poteter og potetmel
  • belgfrukter, for eksempel bønner, linser og kikerter
  • ubehandlet/rent kjøtt, fisk og egg
  • melk og melkeprodukter, for eksempel rømme, kesam og ost
  • olje, smør og margarin
  • kokos, nøtter og mandler
  • gjær, kakao og bakepulver
  • rene sukkerprodukter, for eksempel sukker, honning og lønnesirup
  • frø, for eksempel solsikkefrø, sesamfrø, linfrø, valmuefrø og gresskarkjerner

  • krydder (ublandet) og urter

  • korn og mel av kornsorter som glutenfri havre, ris, mais, bokhvete, hirse, teff, sorghum/durra, amarant og quinoa

  • andre meltyper som potetmel, soyamel, kikertmel, mandelmel, tapiokamel, johannesbrødkjernemel og sagogryn (lagd av potetmel)

Matvarer som inneholder gluten

  • mel, gryn, kim, kli og korn av hvete, rug, bygg samt alle varianter av disse kornsortene, som spelt, emmer, enkorn, triticale, durumhvete og kamut (egyptisk hvete)

  • vanlig havre

  • brød, flatbrød, kjeks, knekkebrød og kavring

  • boller og kaker

  • pølsebrød, hamburgerbrød, pitabrød og lomper

  • pasta, nudler, couscous og bulgur
  • kornblandinger og puffet hvete
  • vanligvis alle jevnede supper, sauser og stuinger

Produkter som vi bør være spesielt oppmerksomme på

  • sprøstekt løk (finnes også som glutenfri)
  • panerte retter med strøkavring, for eksempel snitsel, fiskepinner/-grateng og kyllingnuggets

  • bearbeidede og spedde produkter av kjøtt og fisk, for eksempel kjøttkaker, leverpostei, fiskeboller og krabbepinner
  • ølgjær og øl (men det finnes mange glutenfrie øltyper også)
  • malt, maltekstrakt og maltsirup
  • soyasaus (det finnes en egen type som er glutenfri) og worcestersaus
  • hydrolysert hvetegluten
  • semulegryn, mannagryn og kamut

  • miso med bygg (japansk smakstilsetning)

  • cornflakes

  • snacks som fylt sjokolade, lakris og chilinøtter

Husk

Les alltid ingredienslisten hvis du er usikker på om varen inneholder gluten!

Tips til hvordan du kan lage glutenfrie retter

  • Jevning: Jevn supper og sauser med maisenna, potetmel eller kikertmel istedenfor hvetemel, eller lag klare supper.

  • Pasta og nudler: Bruk glutenfri pasta, linsepasta, polenta, glutenfrie nudler eller risnudler.

  • Kjøtt- og fiskeprodukter: Lag kjøtt- og fiskeprodukter uten mel, eller med glutenfritt mel som for eksempel potetmel.

  • Panering: Bruk for eksempel glutenfritt paneringsmel, glutenfri cornflakes eller strøkavring av tørket mais.

  • Kaker: De fleste kaker kan du lage uten problemer med glutenfritt mel, nøtter eller tilsvarende.

Skrevet av Unni Kulhuset Granheim og Hilde Marie Lundekvam Gravdal.
Sist faglig oppdatert 02.03.2022