Oppbevaring av frukt og grønnsaker - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Forsøk

Oppbevaring av frukt og grønnsaker

For å hindre matsvinn er det viktig å oppbevare frukt og grønnsaker korrekt. I denne interaktive oppgaven kan du teste kunnskapene dine ved å dra og slippe frukt og grønnsaker på rett oppbevaringsplass. I tillegg finner du to praktiske forsøk på ulik oppbevaring.

Banan

Test holdbarheten og smaken til bananer som oppbevares på ulike måter. Her bør du teste med bananer som er lysegule og akkurat har blitt modne.

  • Lagre noen bananer på kjøl.
  • Lagre noen bananer på kjøkkenbenken (pass på at de ikke ligger i nærheten av annen etylenproduserende frukt).
  • Lagre noen bananer på kjøkkenbenken sammen med noen epler.

La bananene ligge i fem dager, og sammenlikne dem:

Hvordan er utseendet på bananene som er oppbevart på kjøl, kjøkkenbenk og sammen med epler? Er det noen forskjeller? Skrell dem og smak, hvordan er smaken på de ulike bananene?

Agurk

Agurken er en grønnsak som inneholder mye vann, opptil 96 prosent. Dette gjør at den lett får fryseskader og mister smak.

Test holdbarheten og smaken til agurk ved å lagre den på ulike måter:

  • på kjøl som holder mellom 0 og 4 grader
  • på kjøkkenbenken uten plastemballasje
  • på kjøkkenbenken i plastemballasje

La agurkene ligge i fem dager, og sammenlikne dem:

Hvordan er utseendet på de ulike agurkene? Skjær en skive og smak, er det noen forskjell på smaken?

Skrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 05.03.2021