Kostsirkelen - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Kostsirkelen

Kostsirkelen kan være et godt hjelpemiddel i kostplanleggingen. Ved å spise slik kostsirkelen viser, kan du sikre at du får i deg nødvendige næringsstoffer hver dag, og at kostholdet er sunt og balansert.

I kostsirkelen er matvarene inndelt i seks grupper:

  1. kornvarer og poteter
  2. grønnsaker, frukt og bær

  3. meieriprodukter

  4. kjøtt, innmat, fisk, egg og belgfrukter

  5. margarin, smør, oljer og nøtter

  6. kaker, snacks og søtsaker


For å vise hvor mye du bør spise av ulike matvarer, er de plassert i en kostsirkel der størrelsen på hvert felt gjenspeiler helsemyndighetenes anbefaling. Et stort felt viser at du bør spise mye av disse matvarene, et lite stykke viser at du bør spise mindre av disse matvarene. Kostsirkelen gir dermed et visuelt bilde på størrelsesforholdet mellom de ulike matvaregruppene.

Ut fra kostsirkelen kan vi gi følgende kostholdsråd:

  • matvarer bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.

  • matvarer bør utgjøre en mindre del av kostholdet.

  • Grove kornprodukter og poteter bør vi spise til flere måltider hver dag.

  • Fett og fettrike matvarer bør bare utgjøre en liten del av kostholdet.
  • Inntaket av sukker og sukkerrike matvarer bør begrenses, men det er rom for disse matvarene av og til, i små mengder.

Utfordringer til deg

Sammenlikn kostholdet ditt med anbefalingene fra helsemyndighetene.

  1. Er det noen matvaregrupper som utgjør større deler av kostholdet ditt enn anbefalt i kostsirkelen?

  2. Er det noen matvaregrupper du får for lite av?

  3. Hva gjør du for å sikre at du får nok grønnsaker, frukt og bær?

Skrevet av Asle Holthe, Jannike Gausdal og Vigdis Haugan. Rettighetshaver: Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 01.10.2024