Fordypningsoppgave – fisk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Fordypningsoppgave – fisk

Med denne oppgaven skal du bli bedre kjent med en fisk ved å fordype deg i en fiskesort. Hvis du følger med når de andre i klassen presenterer sine fiskesorter, lærer du masse om fisk!

Informasjon om oppgaven

  • I oppgave 1 skal du velge deg en type fisk som du skal fordype deg i. Oppgaven skal presenteres på valgfri måte for lærer og medelever.
  • I oppgave 2 skal du beskrive grunnleggende tilberedningsmetoder samt kjernetemperatur. Denne delen skal ikke presenteres, men besvares og leveres inn.
  • I oppgave 3 skal du lage og presentere en rett med fisketypen du valgte i oppgave 1.

Forslag til kilder:

Slå opp og finn fagstoff i fiskeleksikonet.

Les om ulike fiskearter og tilberedning av fisk på 3iuka.no.

Oppgave 1

Velg deg en fiskesort, og jobb videre med denne ved å fordype deg i følgende temaer:

  • beskrivelser av fiskesort (blant annet fethetsgrad)
  • næringsinnhold og eventuell helsegevinst
  • bruksområder
  • oppbevaring på kort og lang sikt
  • mengdeberegning – både filet og hel fisk
  • kjernetemperatur
  • hygienekrav ved stell og oppbevaring av fiskesorten
  • oppskrift på en klassisk rett med denne fisken samt tilbehør

Oppgave 2

Denne oppgaven skal leveres inn sammen med det andre fagstoffet, men ikke presenteres.

Beskriv framgangsmetoden og viktige elementer for å få et godt resultat for disse grunnleggende oppskriftene:

  • fiskekraft
  • fiskefarse

Oppgave 3

Klassen lager en buffé og tilbereder og presenterer rettene som hver enkelt elev har funnet oppskrift på.

  • Skriv en bestillingsliste.
  • Lag en arbeidsplan.
  • Lag retten på kjøkkenet.
Skrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 27.03.2020