Faguttrykk: servitør - Bransje og arbeidsliv (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppslagsverk og ordliste

Faguttrykk: servitør

Her finner du forklaring på en del ord og uttrykk som brukes i servitørfaget.

A

à la carte
valg av retter fra menyen
andre servise / 2. servise
skåler med saus, poteter og eventuelt annet garnityr som serveres ved siden av slik at gjesten kan forsyne seg selv eller bli servert
anretning
rom for oppbevaring av porselen, glass, bestikk og annet utstyr
à part
ved siden av
aperitif
appetittvekkende drikk før maten
apotek
salt, pepper, olje og eddik

C

chambrere
å temperere vin

D

dekantere
å helle vin forsiktig fra flaske til karaffel uten at bunnfallet kommer med

F

flambere
å brenne av en rett med konjakk eller annet brennevin
første servise / 1. servise
hovedrett – fat

H

hors d'oeuvre
liten kaldrett som serveres som første rett. Forrett.
håndserviett
serviett i tøy

K

kuvert
oppdekking til én person etter gitt meny

M

mise en place
alt på plass, det vil si at vi gjør klar på forhånd alt vi trenger av redskaper og ingredienser

R

réchaud
varmeplate

S

sablere
å slå halsen av sjampanjeflaska med en sabel eller kniv
serveringsformer
hovedformer for matservering
servicebord
ekstra bord til bestikk, glass og servietter

T

transjere
å skjære opp kjøtt eller fisk foran gjestene
Skrevet av Gro Birgitte Eriksson og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 29.04.2022