Hopp til innhold

Nitrogenfiksering

Nitrogenfiksering. Grafikk.

Fra N2-gass i lufta til plantenæring

Lufta består av ca. 80 prosent nitrogen i form av gassen N2. Nitrogen er et viktig plantenæringsstoff som plantene trenger for å kunne danne klorofyll og proteiner. Dessverre kan ikke plantene ta opp N2-gassen direkte, men er avhengig av at nitrogenet omdannes til nitrogenforbindelser som planten klarer å ta opp.

Symbiose

Belgvekstene er spesielle, for de har samarbeid med bakterier som gjør denne jobben med nitrogenet for dem. På røttene har de knoller med Rhizobium-bakterier. Disse bakteriene greier å omdanne N2-gass til nitrogenholdig plantenæring. Til gjengjeld får bakteriene energiholdige næringsstoffer fra fotosyntesen til planten. Et slikt samarbeid mellom to levende organismer kalles symbiose,

Gjødsel

Nitrogenholdige plantenæringsstoffer er en viktig komponent i både naturlig og kunstig gjødsel. Der det vokser belgvekster, trenger vi i liten grad å gjødsle med nitrogenforbindelser, nettopp fordi bakteriene på røttene sørger for dette.

I tillegg legger plantene og bakteriene igjen nitrogenforbindelser i jorda, slik at den blir ekstra næringsrik.

– Det trengs lite nitrogenholdig mineralgjødsel for å dyrke belgvekster, og det er miljøvennlig. Vekseldyrking med eksempelvis åkerbønner og hvete har dessuten vist at hveten trives svært godt i jorda der åkerbønnene har stått året før. Andre planter drar med andre ord nytte av det som blir igjen av belgvekstene i jorda, forteller Unni Abrahamsen, kornforsker i NIBIO.

Hva kan du om nitrogenfiksering?

Flere planter har symbiose med Rhizobium-bakterier, blant annet oretrær og belgvekster. I denne filmen følger vi en skoleklasse ut i oreskogen på jakt etter Rhizobium.