Skip to content
Films and Film clips

Bilder i kontekst

Hvordan kan et fotografi representere virkeligheten på ulike måter? Se film med fotograf og kunstner Hilde Honerud, og få tips til hvordan du kan trekke konteksten inn i analyser av bilder.
Video: Tom Knudsen / CC BY-ND 4.0

Hilde Honerud og utstillingen "GYM"

Hilde Honerud er kunstner med fotografi som medium og førsteamanuensis i fotografi ved Universitetet i Sørøst-Norge. Over flere år har hun tatt bilder av mennesker i flyktningeleiren Moria på øya Lesbos i Hellas, og et utvalg av bildene ble vist på en utstilling på Nitja senter for samtidskunst våren 2022.

Tenk over / diskuter etter du har sett filmen

Hva slags bilder får du i hodet når du tenker på ordet "flyktning"? Hvordan er bildene av flyktninger i utstillingen sammenlignet med bildene du tenker på når du hører ordet?

Hva tror du Hilde Honerud ønsker å si med bildene sine?

Hvordan hadde du tolket bildene om du ikke hadde hørt Honerud fortelle om konteksten?

Innfallsvinkler til analyse av bilder

I filmen snakker Hilde Honerud både om konkrete virkemidler i bildene i utstillingen "GYM" og om den kulturelle, sosiale og situasjonsmessige konteksten for bildene. Vi kan si at den visuelle kommunikasjonen i kunsten hennes spiller på kulturelle forestillinger som tilskueren har om flyktninger. Å reflektere over den sosiale konteksten bidrar også til tolkningen av bildene, som for eksempel forskjeller i makt og status mellom fotograf og menneskene som blir avbildet, og publikum.

Bildeanalyse med fokus på kontekst

I en analyse av bilder er det vanlig å konsentrere seg om motiv og virkemiddelbruk, slik som vinkling, utsnitt, linjer, farger og lys. Ved å trekke inn konteksten for bildet kan du åpne nye perspektiver.

Her er noen analysespørsmål du kan bruke for å trekke inn både den situasjonsmessige, den kulturelle og den sosiale konteksten til bilder du skal analysere:

  • Hvordan blir mennesker som er avbildet, framstilt? Gjør framstillingen menneskene til noe fremmedartet, eller får den deg som tilskuer til å føle nærhet og empati med de som er avbildet?

  • Representerer avbildede mennesker ei gruppe, eller framstår de som individer? Hvilken status opplever du at de har?

  • Hvor fotografen velger å peke kameraet, avgjør hvilken historie som blir fortalt. Hva slags historie hadde bildet fortalt om kameraet hadde pekt i en annen retning i den samme situasjonen?

  • Er motivet i bildet oppstilt, eller er det fanget i øyeblikket?

  • Hvordan blir motivet vanligvis avbildet? Utfordrer bildet etablerte forestillinger ved å framstille motivet på en annerledes måte, eller gjentar de kjente motiver?

  • Hvilken sjanger tilhører bildet? Er det for eksempel et motefotografi, et dokumentarfotografi eller kunstfotografi? Hvilke sjangertrekk forbinder du med sjangeren, og hvordan retter bildet seg etter disse?

  • Hvordan har tolkningen din av bildet endret seg fra førsteinntrykket til etter du har trukket inn og utforsket konteksten til bildet?

Utforsk

Se på et bilde du har tatt nylig. Hvilken historie hadde bildet fortalt om du hadde rettet kameraet i en annen retning i det samme øyeblikket?

Bruk analysespørsmålene på et bilde du synes er interessant å utforske. Gir de nye perspektiver på bildet?