Task
Kaster du mat?
Kaster du mat som har gått ut på dato uten å sjekke den først? Både som fagarbeider og privatperson er det viktig å tenke gjennom hva du kaster, og hvordan du kan redusere mengden matavfall. I denne oppgaven kan du øke din bevissthet om merking av mat og håndtering av matrester.
Det kan hende arbeidsplassen din har andre regler og rutiner enn det du har hjemme. Det beste er å ha et så godt system på innkjøp, oppbevaring og rutiner at det ikke er nødvendig å kaste mat. Du skal bidra til at arbeidsstedet ditt utnytter matvarene på en god måte før de går ut på dato, og dermed redusere matsvinnet.
- Gå inn på Mattilsynets nettside om holdbarhetsmerking av matvarer og gjør deg kjent med innholdet der. Bruk eksempler til å forklare forskjellen på best før og siste forbruksdag.
Hva menes med "best før, men ofte god etter"?
- Hvilke matvarer kan du bruke etter at datostemplingen er passert?
- Hva kan du bruke disse matvarene til?
Sjekk holdbarhetsdato på maten i et kjøleskap enten hjemme eller i praksis.
- Noter ned produkter og datostempling.
- Hvilke av disse produktene tror du må kastes når holdbarhetsdatoen er passert?
Dra i en butikk og sjekk datostempling på ti ulike matvarer.
- Hvilke produkter har lang holdbarhetsdato?
- Finner du varer som har gått ut på dato? Hvilke varer er det, og hva gjør du med det?
- Hva gjør butikken for å unngå matsvinn?
- Hvilke rutiner har du når det gjelder håndtering av matrester hjemme hos deg?
- Hvilke rutiner er det på praksisplassen din når det gjelder håndtering av matvarer
- på tørrvarelageret?
- i kjøleskapet?
- i fryseren?
Hvordan skal matavfall kastes
- der du bor?
- der du har vært i praksis?
- Hvordan foregår håndteringen av matavfall i din kommune?
- Lag en plan for eget kjøleskap hjemme når det gjelder regler for å åpne nye produkter.
- Hvor mye pålegg, melk, kjøttdeig, yoghurt og frukt er det i kjøleskapet ditt?
- Hvilke regler ville du laget for deg selv eller dem du bor sammen med?