Hvordan kan jeg ta vare på min psykiske helse?
Følelsene våre er viktige for oss fordi de sier noe om hva vi trenger. Vi kan ikke styre følelsene våre, men vi kan trene på å forstå dem og håndtere dem. Hva vi tenker, påvirker følelsene våre – akkurat som hvordan vi har det – kan påvirke hvordan vi tenker. På den måten henger tanker og følelser sammen. Å bli mer bevisst sine egne tanker og følelser kan være god hjelp for å ha det bra med seg selv.
En måte å sortere tankene på er å spørre seg hvilke tanker som får deg til å føle deg bra, og hvilke som gjør vondt verre. Her er et eksempel:
Se for deg at du inviterer en venn til å bli med deg hjem etter skolen og hen sier nei. Da kan det være lett å tenke at hen ikke har lyst, eller kanskje til og med at hen ikke liker deg. Dette kan få deg til å føle deg både trist og skuffa. Men det kan jo like gjerne hende at vennen din hadde andre planer. Tenker du heller dette, vil du sannsynligvis føle deg bedre. Eksempelet viser at det finnes mange måter å tenke på og tolke situasjoner, og at tankene våre påvirker hvordan vi føler oss.
De positive tankene er ofte mer konstruktive for oss. Det betyr at de hjelper oss med å løse problemer og håndtere det som skjer. Det betyr ikke at målet er å være glade og positive hele tiden, eller at man gjør en dårlig jobb hvis man har mørke tanker og tunge dager. Poenget er derimot at hvis vi øver på å se det som er bra i livet, så kan vi bli bedre på å mestre det som er vanskelig.
Husk at negative tanker og følelser også kan være nyttige, fordi de gir oss viktig informasjon om hvordan vi har det og hva vi har behov for. Vi skal derfor lytte til dem, akkurat som andre tanker og følelser, men det er lurt å stille spørsmålstegn ved dem innimellom.
Det er ofte lettere å forstå egne tanker og følelser når du kan snakke med noen om dem. En god venn eller en voksen du stoler på, kan være fin å prate med.
Alle mennesker trenger å hvile ordentlig for å fungere godt. Vi må ta pauser, både i løpet av dagen og i løpet av året. Å gå en tur eller reise seg opp og gjøre noe annet, kan gi hjernen et lite dytt, slik at vi kommer ut av vonde tankebaner.
I en hektisk hverdag er det også viktig å ta pauser fra stress, krav, lekser og skjermbruk. Logg av og la kroppen og hodet få hvile. Øv på å finne ut hva som er god hvile for akkurat deg.
Skolen har et ansvar for at dere skal få pauser i skolehverdagen. Hvis dere opplever hverdagen som altfor stressende og strever med å få gode pauser, kan dette tas opp med lærer og elevråd.
En ting som mer enn noe annet påvirker den psykiske helsen vår, er søvn. Vi vet at de fleste ungdommer sover for lite. Å sove nok er kanskje den beste investeringen du kan gjøre for din psykiske helse. Hvis du strever med søvn, så kan du få hjelp av helsesykepleier eller legen din.
Hva er god hvile for akkurat deg?
Det er bare én person du kan være helt sikker på at du skal leve resten av livet ditt med, og det er deg. Derfor kan det være greit å ha et godt forhold til seg selv.
Hvis du strever med negativt selvsnakk, spør deg selv hvor dette kommer fra. Er det andre som pleier å snakke slik til deg? Har du opplevd vonde ting som du tenker er din skyld?
Prøv å tilgi deg selv for det du har gjort som du ikke er så stolt av. Forsøk å holde deg unna folk som ikke gjør deg godt.
Det å være til stede i livet er viktig for oss. Å søke mot gode opplevelser og å være sammen med folk som gjør oss glade, hjelper på selvfølelsen. På tunge dager kan det være vanskelig å kjenne på hva vi har lyst til å gjøre. Da kan det hjelpe å gjøre noe vi har pleid å ha lyst til.
Still deg selv spørsmålet: Hva gjør meg glad, eller hva pleide å gjøre meg glad? Ta vare på svarene og ta dem fram neste gang du har det tungt.
Denne artikkelen er skrevet av VIP Psykisk helse i skolen.