Skip to content

Er konspirasjonsteorier farlige?

For mange kan konspirasjonsteorier være underholdende og spennende, men de kan også føre til hat, vold og katastrofer for enkeltpersoner og samfunnet. Hvorfor er konspirasjonsteorier farlige?

Hva er konspirasjonsteorier, og hvordan kjenner vi dem igjen?

I den tverrfaglige læringsstien Er konspirasjonsteorier farlige? skal du sette deg inn i hva som menes med konspirasjonsteorier, og hvordan du kan kjenne igjen slike teorier.

Du skal lære om hvordan konspirasjonsteorier har blitt brukt til å demonisere andre, spre frykt og skape hat. Ikke minst skal du lære hvordan konspirasjonsteorier kan være en trussel mot demokratiet.

Jobb med konspirasjonsteorier som et tverrfaglig prosjekt

Konspirasjonsteorier er et viktig og sentralt tema som inngår i læreplanene i forskjellige fag. Temaet egner seg derfor godt som utgangspunkt for et tverrfaglig prosjekt, og det er mange muligheter for å tilnærme seg temaet fra ulike vinkler, i ulike fag.

Det finnes fire opplegg på NDLA som tar for seg konspirasjonsteorier fra ulike innfallsvinkler. Disse kan kombineres og for eksempel brukes til gruppearbeid i et tverrfaglig prosjekt.

Relevante fag: samfunnskunnskap, norsk, engelsk, historie, religion og etikk, mediefag, politikk og menneskerettigheter, sosialkunnskap, sosiologi og sosialantropologi.