Skip to content
Article

Bruk biblioteket!

Har du vært innom biblioteket der du bor? Det er viktig å lese mye når du lærer deg et nytt språk. På biblioteket kan du få tilgang til bøker på mange forskjellige språk. Du kan også lese aviser eller andre magasiner. Eller kanskje du bare trenger et sted å gjøre skolearbeid i fred og ro?

Før du leser

Se nærmere på disse fagbegrepene før du leser teksten:

Nasjonalt lånekort
Et nasjonalt lånekort er et kort som gir deg mulighet til å låne bøker og filmer på biblioteker over hele landet.
Meråpent bibliotek
Et meråpent bibliotek er en avtale som gjør at personer over 18 år kan få bruke biblioteket utenom åpningstid.
Purring
Purring er en påminnelse om noe du har glemt å levere inn eller betale til riktig tid. En purring kan etter hvert også inneholde krav om ekstra betaling.
Reservere
Å reservere betyr i denne sammenheng at biblioteket tar vare på ei bok for deg til du kommer for å låne den.

Folkebiblioteket

Alle kommuner i Norge har et folkebibliotek. Biblioteket er viktig for å gi alle innbyggere i landet tilgang til informasjon. På biblioteket kan du lese bøker, blader og aviser i tillegg til å låne bøker og filmer med deg hjem. Du kan også sitte på biblioteket for å jobbe med skolearbeid.

Mange steder er biblioteket åpent hver dag. Du må ha et registrert lånekort for å låne bøker med deg hjem fra folkebiblioteket. Et nasjonalt lånekort gir deg tilgang til de fleste bibliotek i hele Norge. Spør på biblioteket der du bor for å få deg et lånekort. Mange har lånekortet sitt som en app.

Biblioteksappen Bibliofil

Bibliofil er en app som gjør at du kan søke opp og reservere bøker hos biblioteket. Med Bibliofil har du lånekortet ditt digitalt i appen. Du logger på ved å bruke lånenummeret som står på lånekortet ditt og en personlig pinkode. Du kan bruke Bibliofil direkte i nettleseren på internett, eller du kan laste ned appen på Google Play og App Store. Appen Bibliofil er gratis.

Meråpent bibliotek

Hvis du er over 18 år, kan du mange steder be om å få bruke meråpent bibliotek. Det vil si at du kan bruke biblioteket utenom .

Mer om meråpent bibliotek

Du kan spørre på ditt lokale bibliotek om de har tilbud om meråpent bibliotek. Du må være over 18 år og ha med deg legitimasjon når du skal skaffe deg tilgang dit. På noen bibliotek kan du få tilgangen digitalt.

Hvis du vil ha tilgang til meråpent bibliotek, må du må skrive under en kontrakt. Det koster ikke noe så lenge du har vanlig lånekort til folkebiblioteket. I kontrakten lover du å følge de reglene som gjelder for meråpent bibliotek. Kontrakten inneholder som oftest punkter som likner på punktene under:

  • Mellom kl. 07.00 og kl. 23.00 hver dag kan du logge deg inn med bibliotekkort og PIN-kode.

  • Du må oppføre deg fint og rydde etter deg før du forlater biblioteket.

  • For å kunne logge deg inn utenom åpningstid må du være fylt 18 år.

  • Tilgangen er personlig, og du kan ikke ta med venner eller slippe andre inn.

  • Det er lov å ha med egne barn under 18 år.

  • Det er ikke lov å være synlig påvirket av alkohol eller bruke andre rusmidler.

  • Biblioteket er .

  • Ødeleggelser kan bli anmeldt til politiet, og du kan bli bedt om å det som er ødelagt.

Tenk over

Hvilke fordeler har det at du kan bruke biblioteket?

Hvordan finner jeg fram på biblioteket?

På biblioteket er bøkene satt alfabetisk etter etternavn på forfatteren av boka. Ofte er biblioteket også delt inn i egen barneavdeling, ungdomsavdeling og voksenavdeling. I tillegg kan bøkene være delt inn etter ulike kategorier, som for eksempel , lettleste bøker, bøker om språk og så videre. Det kan derfor være lurt å se seg litt rundt på biblioteket første gangen for å få en oversikt over hvordan bøkene er plassert.

Hvis du leter etter ei bok, finner du den som oftest ved å gå til riktig avdeling. Så leter du alfabetisk etter etternavn. Hvis du for eksempel leter etter romanen Hør her'a! av Gulraiz Sharif, så kan du gå til ungdomsavdelingen og lete der det er merket med en stor S.

Men hva skal du gjøre hvis du ikke finner boka du leter etter? Da spør du en av de som jobber på biblioteket. I tillegg er det på de fleste bibliotek mulig å søke opp boka digitalt for å finne ut hvor den står.

Hvordan får jeg lånt boka med meg hjem?

Du må ha et lånekort for å låne bøker med deg hjem fra folkebiblioteket. Lånetida er som oftest fire uker. Husk å levere boka tilbake innen datoen du får som frist. Noen ganger kan lånet , slik at du kan ha boka enda lenger. Du kan se fristen og forlenge lånetida i appen Bibliofil. Du vil også få melding på e-post når det nærmer seg fristen for innlevering.

På de fleste bibliotek kan du nå låne boka med hjem ved å boka selv i en . Mange bibliotek har også en mulighet for å levere bøker utenom åpningstid. Spør de som jobber på biblioteket om dette, så viser de deg.

Hvis du ikke leverer boka innen fristen, kan du få en . Hvis du får flere purringer på samme bok, kan du bli nødt å betale et lite beløp – det vi kaller et purregebyr. Hvis du fortsatt ikke leverer inn boka, kan du til slutt måtte erstatte boka. Det vil si at du må betale det boka koster til biblioteket. Det er derfor viktig å få levert bøkene tilbake innen fristen.

Biblioteksappen Bookbites

Du kan bruke appen Bookbites for å låne e-bøker og e-lydbøker gratis fra biblioteket. E-bøker og e-lydbøker er digitale bøker som du leser eller lytter til via for eksempel mobil, nettbrett eller pc. Tilgang til Bookbites er gratis.

nettsida til appen finner du en forklaring på hvordan du kommer i gang og bruker den.

Verdensbiblioteket

Verdensbiblioteket er ei nettside som inneholder e-bøker og e-lydbøker på flere språk. E-bøker og e-lydbøker vil si at det er digitale bøker og lydbøker som du kan laste ned. Tilgang til Verdensbiblioteket er gratis.

Tenk over

Hvordan kan tilbud som Verdensbiblioteket hjelpe deg med å ta vare på førstespråket ditt?

Skolebiblioteket

De fleste skoler i Norge har et eget bibliotek. Det er mindre enn folkebiblioteket, men du kan stort sett gjøre det samme der. Tilbudet er tilpasset elever, så derfor kan det være lurt å lete og spørre om hjelp på skolebiblioteket før du prøver på andre bibliotek. I artikkelen "Bruk skolebiblioteket!" kan du lese mer om hvordan du kan bruke biblioteket i skolearbeidet ditt.

Related content

Subject material
Bruk skolebiblioteket!

Det er aldri feil å ta en tur innom skolebiblioteket! Her finner du mye godt lesestoff, og du får hjelp til å leite etter gode informasjonskilder.