Skip to content

Subject Material

Skriv for hånd!

Selv om du oftest skriver på et tastatur, er det viktig å kunne skrive for hånd. Du kan for eksempel trenge håndskrift for å notere ned det du tenker på, gi andre en beskjed eller skrive under med navnet ditt.
Kvinnehånd som skriver i ei bok. Foto.

Kan jeg ikke bare bruke tastaturet?

Det er mange fordeler med å skrive digitalt. Da kan du enkelt endre på teksten din og bruke retteprogram for å unngå skrivefeil. Du kan også sende teksten til andre ved hjelp av noen tasteklikk. Hvis den som får teksten din er blind, kan hen bruke skjermleser for å spille av og lytte til det du har skrevet.

Så hvorfor sier læreplanen at du skal kunne skrive tekster for hånd? Det er fordi det er viktig å mestre flere ulike verktøy når du skal uttrykke deg. Noen ganger har du ikke tilgang på digitale verktøy, og andre ganger er det å skrive for hånd enklere eller lurere.

Hva er håndskrift?

Du kan skrive for hånd med en penn, en blyant eller en pensel. De fleste forbinder håndskrift med det å skrive på papir, men det er også mulig å skrive med digital penn på en skjerm. Du holder pennen og skriver stort sett på samme måte, uavhengig av hva du skriver på.

Eldre mann skriver kinesiske tegn med pensel på et stort ark. Foto.

Ulike måter å bruke håndskrift på

I hvilke situasjoner skriver du? Tenk over hvordan en vanlig dag ser ut for deg. Du sender kanskje en melding med mobilen eller legger igjen en lapp på kjøkkenbenken til noen du bor sammen med. På skolen kan du bli bedt om å notere det læreren forklarer, skrive en tekst du skal levere inn eller lage et tankekart. Når du kommer hjem og skal lese til en prøve, skriver du stikkord for å huske bedre. Kanskje avslutter du dagen med å chatte med en venn? Du veksler altså mellom å skrive for deg selv og å skrive for at andre skal lese det du skriver.

Det kan være at du løser alle skriveoppgaver digitalt, og det er fullt mulig. Likevel vil mange av oss ha behov, og ønske om, å bruke håndskrift til noen typer tekster. Håndskrevne tekster oppleves gjerne som mer personlige.

Tenk over!

Mange setter ekstra pris på å få en håndskrevet tekst, som et brev eller et kort sendt i posten. Hvorfor er det sånn, tror du?

Er du enig i at en håndskreven tekst er mer personlig enn en tekst som er skrevet digitalt? Forklar hvorfor eller hvorfor ikke det er slik.

Å skrive for seg selv

Når du noterer stikkord for å huske, eller du skriver tanker du får ned på et papir, skriver du kun for deg selv. Du tenker ikke så mye over om det er riktig eller pent, for det er bare du som skal lese det som står. Vi kan kalle det "friskriving". Det å skrive slik for å lære er en viktig læringsstrategi.

Når du skriver fritt, er det en fordel om du klarer å skrive like fort som du tenker. Da stopper ikke tankene opp, og du får god flyt. Noen ganger vil du kanskje skrive ned noe smart læreren sa, men så skriver du mye saktere enn læreren snakker. Da går du gjerne glipp av det som blir sagt.

Den gode nyheten er at du faktisk kan trene på å skrive raskt for hånd. Det handler om å få hånda og pennen til å bevege seg raskt over underlaget. Det trenger ikke se pent ut, men det er en fordel om du klarer å lese det du selv har skrevet!

Les mer: Blir du smartere av å skrive for hånd?

Du har kanskje både hørt og lest denne påstanden? Svaret er at vi ikke vet nok om dette. Det er vanskelig å finne ut om håndskrifta påvirker hvordan du lærer. Vi vet at det er lurt å være aktiv når du skal lære noe. Når du skriver om det du har lest eller hørt, er du aktiv på flere måter.

Vi vet også at det å skrive for hånd, gjør at du bruker andre deler av hjernen enn når du skriver på tastatur. Det betyr ikke nødvendigvis at du lærer bedre da, men det kan bety det. Det viktigste er antakelig at du faktisk skriver, og at du bruker det verktøyet som passer best til akkurat den skriveoppgava.

Å skrive for at andre skal lese

Veldig ofte skal vi skrive noe som andre skal lese, ikke minst på skolen eller i arbeidslivet. De aller fleste vil velge å skrive slike tekster digitalt. Men det finnes også situasjoner der andre skal lese håndskrifta di, som for eksempel når du

  • skriver under på et dokument med navnet ditt (signerer)

  • legger igjen en lapp med en beskjed til venner og familie

  • sender et postkort eller et brev

  • lager gatekunst med et skriftlig budskap

  • lager en plakat med et dikt eller en sangtekst du liker

I alle eksemplene over vil du at leseren skal forstå det du har skrevet, så du må forme bokstaver og ord slik at det er leselig. Det tar gjerne litt tid. Du vil heller ikke gjøre for mange feil, for da må du kanskje starte på nytt. Heldigvis kan du også trene på å få en fin og leselig skrift.

Litt for gøy: Kan håndskrift avsløre hvem du er?

Noen mener at de kan lese hva slags personlighet du har ved å se på håndskrifta di (grafologi). Det er vanskelig å bevise en slik sammenheng. Derfor er grafologi ingen anerkjent vitenskap.

Men det finnes faktisk noen som har som jobb å studere folks håndskrift for å avsløre hvem de er. En skriftgransker kan for eksempel finne ut om du har forfalska ei underskrift. Skriftgranskere jobber ofte for politiet eller forsikringsselskaper.

Related content

CC BY-SAWritten by: Marthe Johanne Moe.
Last revised date 08/14/2023

Learning content

Nyttige lenker og verktøy