Skip to content
Article

Høsting, næringsinnhold og bruksområder

Ville nyttevekster, "spiselig ugress", har blitt en trend i restauranter og på hoteller. Det er en stadig økende interesse for spiskammeret som befinner seg i den norske naturen, og i mange miljøer har det blitt en trend å dra nytte av og høste det som naturen gir.

Ville nyttevekster

Kokker på noen av landets beste restauranter og hoteller benytter nå ville vekster i sin meny. Privatpersoner høster og sanker nyttevekster fra naturen og selger råvarene til restaurantene. Selv om vekstsesongen er kort i Norge, planlegger de for høsten og vintermånedene og er derfor opptatt av konservering av nyttevekster.

Bruksområder

I tillegg til at de viltvoksende plantene våre kan være egne retter, er de populære å bruke i

  • salater
  • supper
  • stuinger
  • kaker
  • pestoer

Mange nyttevekster er fantastiske erstatninger for butikkjøpte grønnsaker og urter. Noen planter kan brukes friske, mens andre må vi skrelle og forvelle for å ta bort bitterstoffer.

Plukker vi geitrams, kan vi bruke dem i stedet for asparges, og vi kan lage pestoer av løvetann, skvallerkål og brennesle. Til salater kan vi bruke surblad, groblad, matsyre, meldestokk, løvetann, vassarve og skvallerkål. Både brennesle og skvallerkål er gode å lage supper av. Andre planter kan brukes som krydderplanter og te.

Rett utenfor stuedøra vår finnes mange spiselige nyttevekster som er gode erstatninger for butikkjøpte grønnsaker. Ute i skog og mark kan vi fråtse i god og næringsrik mat.

Høstetidspunkt

Mange ville urter blir bitre, seige og trælete hvis de blir plukket for sent. Unge, ferske blad og skudd smaker bedre enn gamle. Bladurtene er de første som kommer om våren. Det beste er å plukke de bladene som har stått i skyggen, da bitterstoffene, blant annet i løvetann, kommer av sollyset og fotosyntesen. Når plantene har begynt å blomstre, er det ofte for seint å bruke dem som matplante.

Vi bør ikke bruke planter som vokser i vei- og åkerkanter, for de kan være forurenset av eksos og sprøytemidler.

Trygg og bærekraftig sanking

Vær sikker på hva du sanker, og ikke smak på planter du ikke er helt trygg på hva er. Plukk bare planter som ser friske ut, og som befinner seg i et område som ser rent ut. Vær sikker på at du har lov til å plukke der du er, det kan være restriksjoner i vernede områder.

Ikke plukk alt som er i et område, vi vil jo at det skal vokse mer til neste år. I tillegg trenger også dyrelivet sitt. Ikke plukk røtter.

Næringsinnhold

På grunn av varierende vekstvilkår er det vanskelig å angi en eksakt mengde av næringsstoffer i plantene. De vokser på ulike steder og i forskjellig jordsmonn med ulike næringsverdier.

Klima, som vekstsesong, temperatur og tilgangen på vann og sollys, påvirker næringsinnholdet i ville planter.

De fleste planter har et høyt innhold av vitamin C. Næringsinnholdet ellers varierer en del, og mange av plantene inneholder mer eller mindre av vitaminene A, B og K samt mineralene jern, kalium, fosfor og kalsium. Plantene er også gode kilder til proteiner, stivelse og fiber.

Mange planter har et høyt innhold av flavonoider. Flavonoider kan ha en beskyttende effekt på kreft og hjerte- og karsykdommer. Mange flavonoider blir betegnet som antioksidanter da de beskytter cellene mot frie radikaler og hindrer fettstoffene i cellene i å oksidere eller harskne.

CC BY-SA 4.0Written by: Unni Kulhuset Granheim, Hege Resell Amdahl, Cathrine Stavnes and Martin Sveen.
Last revised date 01/30/2024