Skip to content
Article

Forberedelser til mjølking

Før du skal starte mjølkinga, må du klargjøre mjølkeanlegget. Her beskriver vi viktige arbeidsoppgaver du må utføre før du skal mjølke i et båsfjøs eller i en mjølkestall for kyr, slik som startskylling, innsetting av mjølkefilter og klargjøring av jurkluter.

Startskylling

Startskylling (eller forskylling) av mjølkeanlegget er noe du gjør for å skylle ut vaskemiddelrester fra forrige vask av anlegget. Du sender varmt vann en runde gjennom hele anlegget og tømmer det ut til slutt. Hvis du har et mjølkeanlegg med manuell styring, må du sende en eller flere tømmepropper gjennom anlegget til slutt for å tømme det for vann.

Om vinteren kan det ofte være kaldt i fjøset, og da er det også godt for de første kyrne at mjølkeorganet er oppvarmet før du setter det på.

Når du er ferdig med startskyllinga, setter du inn mjølkefilter og plasserer mjølkeslangen i tanken før du går inn i fjøset og starter mjølkinga.

Mjølkefilter

Mjølkefilteret fanger opp rusk og lort som kan komme inn i mjølka hvis ei ku sparker av seg organet under mjølking. De mjølkefilterene som brukes nå, er som regel formet som en strømpe som du trer over en stålspiral. Spiralen plasseres så i mjølkerøret som går fra anlegget og til mjølketanken.

Jurkluter

Hygiene er veldig viktig i mjølkingsarbeidet, og du skal alltid bruke minst én rein klut til å vaske og stimulere juret til hver ku. Jurklutene skal vaskes og desinfiseres mellom hver mjølking, dette kan du gjøre i ei vaskemaskin på 90 grader.

Forberedelse til mjølking

I denne filmen ser vi hvordan Simon forbereder mjølkinga. Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Tenk gjennom

I fjøset til Simon er det en vaskeautomat som styrer inntak og utpumping av vann i mjølkeanlegget. Hvilke andre løsninger kjenner du til?