Skip to content
Learning path

You are now in a learningpath:
De retoriske appellformene

Article

Etos, logos og patos

Etos, logos og patos er de tre appellformene i retorikk. Retorikk er ofte definert som talekunst og som «kunsten å overbevise». Når du kommuniserer retorisk, er kommunikasjonen både effektiv og planlagt.

Etos, logos og patos

Det er viktig med kunnskap om hvilken appellform som passer best i den situasjonen du skal uttrykke deg i. Det er også viktig å ha kunnskap om hvem du snakker til, for å vite om du skal spille på troverdighet, fornuft eller følelser. Når du skal bruke retorikk til å utrykke deg, eller når du skal analysere retorikken i et medieuttrykk, bruker du de retoriske appellformene etos, logos og patos.

Når du snakker til andre på en overbevisende måte, når du vil at det du sier, skal ha betydning, da kan man si at du bruker retorikk. For eksempel, hva vil fungere best hvis du vil overbevise en venninne til å melde seg inn i det samme politiske ungdomspartiet som du selv er med i? Er det troverdighet, fornuft eller følelser? Eller kanskje litt av hver?

Etos

Etos kan vi definere som troverdighet, eller avsenderens troverdighet. Når du skal uttrykke deg, er det viktig at den du snakker til, har tiltro til at det du sier, er sannsynlig eller sant.

For eksempel: «Jeg har brukt bodylotion fra The Body Shop i fem år, og derfor vet jeg at dette er et godt produkt.»

Logos

Logos handler om de faktiske argumentene eller påstandene i det du sier. De du snakker til, blir overtalt når de opplever resonnementene som sanne eller sannsynlige.

For eksempel: «Dyr føler smerte, derfor bør vi forby produkter som er dyretestet.»

Patos

Patos blir ofte oversatt til «følelser». I retorisk sammenheng vil det si at vi overbeviser gjennom å vekke bestemte følelser hos publikum.

For eksempel: «Bruk denne bodylotionen, fordi du fortjener litt luksus i hverdagen.»

Retorikk i mediefaget

Retorikk knyttes tradisjonelt til overtalelse gjennom skrift- og talespråk. I mediefagene bruker vi et utvidet tekstbegrep, som omfatter alle medieuttrykk. Det vil si at vi ser på retorikk i bilder, farger, lyd, musikk og levende bilder, og i kombinasjoner mellom flere medieuttrykk.

CC BY-SA 4.0Written by: Elin Marie Voie and Tina Andersson.
Last revised date 07/07/2017