Skip to content

Subject Material

Storbritannia

Hello! Storbritannia utgjør en stor del av de britiske øyer, og selv om det kanskje ikke først og fremst er matkulturen vi forbinder med det britiske, finner vi også her en rekke spennende retter og mattradisjoner.
Storbritannias flagg. Illustrasjon.
Open image in new window

Det britiske kjøkkenet

Befolkningen i Storbritannia og Nord-Irland er etterkommere av keltere, skandinaver, angelsaksere, romere og normannere, og derfor finner vi her mattradisjoner med trekk fra alle disse matkulturene.

På grunn av Storbritannias historie som en kolonimakt over store deler av verden i The British Empire, har den britiske maten også gradvis blitt påvirket og inspirert av andre lands krydder, smaker og teksturer. Det er et stort multikulturelt mangfold i Storbritannia i dag, og tikka masala-retten med indiske røtter er et godt eksempel på hvordan britene har tatt til seg og tilpasset seg forskjellige kulturer og påvirkninger. I dag ser mange på tikka masala som like britisk som nasjonalretten fish and chips.

Frokost

English breakfast er navnet på en rett snarere enn navnet på et måltid. Denne britiske retten serveres over hele landet med både nasjonale og regionale variasjoner. Retten består vanligvis av egg, bacon, pølser av svinekjøtt, stekt brød, sopp og bønner i tomatsaus. Mange steder får du også stekte tomater, hash brown og black pudding som en del av retten. Med unntak av bønnene er alle ingrediensene stekte. I dag er det mange puber og kaféer som serverer retten hele dagen, sammen med te eller kaffe og toast med smør og syltetøy.

En engelsk frokosttallerken med stekte egg, bacon, blodpølse, toast, stekt sopp, tomat og tomatbønner. Foto.
Open image in new window

Te

I Storbritannia er te veldig populært, og britene har et spesielt måltid som kalles afternoon tea. Te ble introdusert til landet rundt 1660, men den berømte afternoon tea ble ikke vanlig før på 1800-tallet. Rundt 1840 syntes Anna, hertuginnen av Bedford, at det var for lenge mellom lunsj og middag og ba om å få et brett med te sendt opp til seg, og dette spredte seg. I 1880 var det vanlig at overklassekvinnene pyntet seg for å nyte sin ettermiddags-te. Dette måltidet ble servert med flott danderte kaker, kjeks, scones og påsmurte smørbrød, blant annet det kjente agurksmørbrødet.

Nå om dagen er ettermiddags-te gjerne en kanne med te og noen enkle kjeks, men vi kan fortsatt få en mer luksuriøs afternoon tea for eksempel på restauranter og hoteller.

Walisisk og skotsk mat

Maten til de forskjellige nasjonene i Storbritannia er relativt lik og har samme grunnprinsipper. Dette kommer av år med nært bekjentskap og som et forent kongerike.

I Wales bruker de gjerne kjøtt som ikke er så vanlig å spise overalt, som sau og kanin. De bruker også mye lammekjøtt. Wales kan også tilby egne spesialiteter som bara brith: fruktkake med te og glamorgan sausage: vegetariske pølser med ost. I tillegg har de noe som kalles Welsh rarebit. Dette er en ostemasse som helles over ristet brød og gratineres. Før ble denne retten kalt Welsh rabbit, men den ble så hetende rarebit, siden den ikke inneholder kaninkjøtt.

Skottlands mat inneholder mye kjøtt, grønnsaker og sjømat. Her byr de også gjerne på viltkjøtt. Ellers har Skottland sine spesialiteter å komme med, men mest kjent er vel nasjonalretten haggis, som består av hakket innmat av får, som kokes i dyrets egen magesekk med havremel, fett, krydder og løk.

London

Hovedstaden i Storbritannia! Pubmat er en stor tradisjon både i London og i resten av Storbritannia. Det finnes tusenvis av puber, og britene er kjent for sin hyggelige pubkultur. Det er vanlig å møte venner eller familie for å innta en "pint" eller "ale", litt enkel underholdning eller spise et uformelt måltid. Porsjonene på de lokale pubene pleier å være store. Men om ikke dette er nok, kan London by på Michelinstjernemat på historisk vis. Heston Blumethal, Gordon Ramsey og Jamie Oliver er kjente britiske kokker som virkelig har satt Storbritannia på matkartet!

Matopplevelser

I denne presentasjonen finner du eksempler på noe av det du kan smake på om du tar turen til Storbritannia. Presentasjonen finnes i to versjoner, en interaktiv og en vanlig.

Mat og drikke fra Storbritannia (ikke interaktiv)

Steak and kidney pudding

Biff og nyrepudding er en tradisjonell pai/kake som er fylt med brun sjysaus eller gravy, biffterninger, storfenyrer og stekt løk.

En pai fylt med kjøttstuing, et glass med øl i bakgrunnen. Foto.

Yorkshirepudding

Små puddinger som minner om luftige rundstykker. Puddingen lages av en røre som består av egg, mel og melk eller vann som hever seg i ovnen. Serveres ofte til steik eller biff og den typiske engelske gravy; en saus som minner om sjysaus.

Roastbiff, brokkoli, poteter, yorkshirepudding og brun saus på et serveringsfat. Foto.

Toad in the hole

En rett som består av pølser innbakt i yorkshirepuddingrøre. Populær pubmat.

Ei form med pølser innbakt i yorkshirepuddingrøre. Foto.

Shepherd's pai

Dette er en kjøttstuing laget av lammekjøttdeig, og den gratineres med et lokk av potetpuré.

Et bord med ei form med shepherd's pai, salat og ei flaske rødvin. Foto.

Fish and chips

Dette er fritert sei, lyr eller torsk servert med pommes frites. I England blir denne retten gjerne spist med eddik. Fish and chips er populær hurtigmat og selges ofte fra egne serveringssteder eller boder.

Fish and chips med ertestuing. Fisken er anrettet på ei trefjøl og pommes fritesen er i et papirkremmerhus. Foto.

Christmas pudding

En kake av tørket frukt som flamberes med konjakk. Serveres med tradisjonell engelsk vaniljecustard.

I England kaller de dessertene sine for "pudding".

Engelsk Christmas pudding servert på et fat med en vaniljecustard på toppen. Foto.

Trifle

Dette er en tradisjonell dessert som kan varieres på mange måter, men den inneholder som regel frukt og bær, gelé, vaniljekrem, pisket krem og sukkerbrød som legges lagvis i en bolle.

En skål med stett fylt med dessert bestående av jordbær, krem og sukkerbrød som er lagt lagvis. Foto.

Stilton

Denne osten har navn etter byen Stilton i Cambridgeshire. Det er en blåmuggost med fyldig og aromatisk smak.

Den har EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse, som betyr at det er et unikt produktet som kommer fra et definert område, og at det stilles spesifikke krav til råvarer, tilvirkningsmetode og lagring.

Et stykke stilton og et glass øl. Foto.

Cheddar

Denne osten er fra byen Cheddar i England og er en populær ost i Storbritannia. Den er gul på fargen og har en mild, syrlig smak. Denne osten kan brukes som den er, men har også gode smelteegenskaper som gjør den velegnet i matlaging.

Et stykke cheddar, et rivjern og en liten skål med revet cheddarost. Foto.

Scones

Scones er et bakverk som heves med bakepulver i stedet for gjær. De smaker best nystekt, og i Storbritannia serveres de ofte med syltetøy og clotted cream som en del av måltidet afternoon tea.

Tre scones på en rosa tallerken, to har syltetøy på seg. En tekopp står ved siden. Foto.

Whisky

Whisky er brennevin framstilt av ulike typer korn. Skottland er storprodusent av whisky, i likhet med Storbritannias naboland Irland.

Maltwhisky lages av kun maltet bygg.

Grain whisky lages med en blanding av kornsorter som blant annet mais, hvete og rug.

Et glass med whisky. Foto.

Kilder

Basiskmat. (2020, 13. juni). Britisk mat. Hentet 5. mars 2021 fra https://basiskmat.com/britisk-mat/

Johnson, B. (u.å.). Afternoon Tea. Historic UK. Hentet 4. mars 2021 fra https://www.historic-uk.com/CultureUK/Afternoon-Tea/

CC BY-SAWritten by: Espen Lonkemoen Framås, Jannike Gausdal and Tore Nilsen.
Last revised date 10/10/2023

Learning content

Internasjonal matkultur