Kostsirkelen
- kornvarer og poteter
grønnsaker, frukt og bær
meieriprodukter
kjøtt, innmat, fisk, egg og belgfrukter
margarin, smør, oljer og nøtter
kaker, snacks og søtsaker
For å vise hvor mye du bør spise av ulike matvarer, er de plassert i en kostsirkel der størrelsen på hvert felt gjenspeiler helsemyndighetenes anbefaling. Et stort felt viser at du bør spise mye av disse matvarene, et lite stykke viser at du bør spise mindre av disse matvarene. Kostsirkelen gir dermed et visuelt bilde på størrelsesforholdet mellom de ulike matvaregruppene.
Ut fra kostsirkelen kan vi gi følgende kostholdsråd:
Vegetabilske matvarer bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.
Animalske matvarer bør utgjøre en mindre del av kostholdet.
Grove kornprodukter og poteter bør vi spise til flere måltider hver dag.
- Fett og fettrike matvarer bør bare utgjøre en liten del av kostholdet.
Inntaket av sukker og sukkerrike matvarer bør begrenses, men det er rom for disse matvarene av og til, i små mengder.
Utfordringer til deg
Sammenlikn kostholdet ditt med anbefalingene fra helsemyndighetene.
Er det noen matvaregrupper som utgjør større deler av kostholdet ditt enn anbefalt i kostsirkelen?
Er det noen matvaregrupper du får for lite av?
Hva gjør du for å sikre at du får nok grønnsaker, frukt og bær?