Skip to content

Tasks and Activites

1-2-3 kok

Dette er en oppgave hvor elevene må følge et budsjett og lage et sunt og riktig sammensatt måltid.
To kokker arbeider på kjøkkenet. Foto.
Open image in new window

Informasjon om oppgaven

I denne oppgaven skal dere deles inn i små grupper, og hver gruppe skal forberede og lage et måltid etter eget valg på kjøkkenet. Dere bestemmer selv hvor stort eller lite måltidet skal være.

Når dere velger matretter, må dere tenke på sunnhet, smak, konsistens og lukt.

Oppgave

  1. Dere har kun X kroner til råvarer, og måltidet må dekke de nasjonale anbefalingene for energi: karbohydrater (50–60 E%), fett (20–30 E%) og proteiner (10–20 E%).
  2. Dere må utarbeide en handleliste og skrive ned framgangsmåte for matrettene, og overlevere dette til læreren en uke før kjøkkenleksjonen.
  3. Læreren vil gi informasjon om hvor mye tid hver gruppe får til å lage rettene på kjøkkenet. Det er viktig at dere beregner hvor lang tid dere har til rådighet, og hvor lang tid dere kommer til å bruke på å lage rettene og dekke bord.
  4. Gruppa skal også dekke et pent bord som passer med rettene dere har valgt å servere, og årstiden dere er inne i.
  5. I tillegg skal dere forberede informasjon om hvordan måltidet er sammensatt, hvilke vitaminer og mineraler det inneholder, og hvorfor deres måltid er et sunt og godt alternativ. Bruk kostholdsplanleggeren til å beregne måltidets sammensetning.

Hver gruppe blir vurdert ut fra

  • måltidets sammensetning
  • informasjonen om måltidet
  • smak, lukt og konsistens
  • borddekking

Related content

CC BY-NC-NDRightsholder: Matportalen
Last revised date 01/04/2023

Learning content

Energi og næringsstoffer