Brokkoli
Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blader og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde, gode smaken minner om asparges. Brokkoli dyrkes i Norge. Den norske sesongen strekker seg fra juni til oktober. Blir brokkolien lagret i ideelle omgivelser, helst mellom 0 og 2 grader, kan den holde i over to uker. Plastfilm rundt brokkolien beskytter mot uttørking.
Brokkoli passer til det meste. Den er godt egnet i wok, supper, puréer og salater. Den kan nytes rå og varmebehandlet. Brokkoli må ikke koke for lenge, et par minutter kan gjerne være nok.
Brokkoli skal være fast i konsistensen og se friskt grønn ut. Den skal ha sprø, saftige stilker og blad. Knoppene skal være av jevn, grønn farge. De skal være lukket og ikke ha gule blomster eller tegn på misfarging.
Brokkoli har både lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Brokkoli er også en kilde til protein og kalium.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
I filmen under (2 minutter) kan du lære mer om brokkoli og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
latin: Brassica oleracea
engelsk: broccoli
tysk: Brokkoli
fransk: chou broccoli