Skip to content
Article

Asparges, hvit

Asparges er en gammel kulturplante som er kjent helt fra romertida. I dag dyrkes den i Norge og over hele verden. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Dyrking og lagring

Den hvite aspargesen dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflata. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land. Den norske sesongen strekker seg fra april til juni.

Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, forsvinner den sprø konsistensen. Ideell lagringstemperatur er 2 til 4 grader.

Bruksområde

Hvit, lilla eller grønn asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Asparges har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor også godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og i fiskeretter. Den nederste delen av stilken, omtrent 1–2 cm, skal kuttes av før koking. Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller nederst før bruk. Asparges kokes i 3–5 minutter avhengig av tykkelsen. Det er en fordel å bunte asparges sammen med hyssing under koking, for da er det lettere å bevare stilkene hele.

Kvalitetskrav

Aspargesskuddene skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø, mens toppen skal være tett og hel. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvit asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen sier ikke noe om kvaliteten på varen.

Næringsinnhold

Asparges er svært kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor i tillegg til vitamin A og C. Hvit asparges har mindre næringsverdi enn grønn. Asparges virker .

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om asparges

I den korte filmen under kan du lære mer om asparges og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Asparagus album
engelsk: white asparagus
tysk: weißer Spargel
fransk: asperges blanches

CC BY-SA 4.0Rightsholder: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Last revised date 03/25/2020