Etiske dilemmaer på jobben
Jobb med dilemmaene en og en. Diskuter så svarene dine med en medelev.
Du er ansatt som kokk på en liten restaurant som har spesialisert seg på grillmat. Restauranten har hatt lite besøk i det siste, og du vet at bedriften sliter med å betale regningene sine. En dag ber kjøkkensjefen deg om å kutte biffene som skal selges som 200 gram biff, i 170 grams stykker istedenfor. "Vi er nødt til å få inn noe mer penger, ellers går vi konk", sier han. "Gjestene kommer ikke til å merke det."
Du er i tvil om hva du skal gjøre, du ønsker ikke at bedriften skal gå konkurs slik at du mister jobben din, men kan du gå med på å lure kundene?
Hva ville du gjort? Begrunn svaret ditt.
Du jobber i et nystartet bakeri. Du oppdager ved en tilfeldighet at en av kollegaene dine gir personalrabatt til venner og bekjente når de er innom bakeriet. Du vet at sjefen ikke ville like dette, siden han har vært nøye med å forklare at personalrabatt kun skal brukes til personalet selv og ikke kan gis bort til andre.
Du er i tvil om hva du skal gjøre, bakeriet er nystartet og trenger alle inntektene det kan få, men du liker kollegaen din godt og vil ikke at han skal komme i vanskeligheter.
Hva ville du gjort? Begrunn svaret ditt.
Du jobber som servitør i en fin restaurant og har i kveld fullt hus. Det er en travel kveld og mye å gjøre. Kollegaen din er nyansatt med lite erfaring, og du ser at han er stresset og gjør en del feil. Du har fullt opp med dine egne oppgaver og er i tvil om hva du bør gjøre. Kollegaen din trenger åpenbart hjelp, men du har selv mye å gjøre og er redd for at det da vil gå ut over gjestene på "dine" bord.
Hva ville du gjort? Begrunn svaret ditt.
Related content
I denne filmen får vi se eksempler på ulike etiske dilemmaer vi kan møte som servicemedarbeidere.