Servering
Utvalget av serveringssteder varierer fra sted til sted, og fra by til distrikt. Serveringssteder på små steder og ute i distriktene er ofte avhengige av høysesongene og turistene som kommer da.
I byer og på større steder driver serveringsstedene helårsdrift, siden de har en mer stabil etterspørsel fra lokalbefolkningen. Her blir omsetning fra turister i høysesongen kun en ekstra bonus.
Hva er de nye satsingsområdene innenfor serveringsnæringen i dag? Bærekraftsperspektivet er blitt viktigere. Dette har ført til et større søkelys på kortreist og økologisk mat, i tillegg til tiltak for å forebygge svinn.
Restauranter som attraksjoner
Serveringsbransjen vil gjerne levere mer enn selve maten, og mange serveringssteder blir en del av attraksjonstilbudet på stedet.
Restauranten Under i Lindesnes er et eksempel på en restaurant som er blitt et attraksjonstilbud. Restauranten er den første undervannsrestauranten i Europa, og den største i verden. Under serverer mat fra havet, og det er lange ventelister for å få bord. Maten er lokal og kortreist.
Mathaller
En annen trend er mathaller, som gjerne er å finne i store byer. Her kan du kjøpe forskjellig mat og drikke i ulike matboder, og spise på langbord sammen med andre. Vippa er en av flere mathaller i Oslo.
Vippa er også et godt eksempel på hvordan serveringsbransjen jobber for bærekraft, og Vippas visjon er "fra jord til bord til jord igjen".
Bærekraftige veikroer
Tradisjonelle veikroer sikter seg også inn mot en bærekraftig profil, og NAF-magasinet Motor kåret hele tre vinnere av Årets veimat i 2019. Vinnerne er veikroer som "har en klar tanke om hva de ønsker å serverer og hvorfor", og som tilbyr sunn mat laget med lokale råvarer, langs veien.
I 2019 vant Annis Spisested i Ringebu langs E6 i Gudbrandsdalen, Lokstallen ved fylkesvei 34 utenfor Brandbu og Anitas Sjømat langs E10 i Lofoten. Sunn mat holder sjåførene våkne, mener NAF.