Tilberedning av krabbe
Kokt krabbe naturell er den tradisjonelle måten å servere krabbe på. Det vil si kokt krabbe servert med litt majones, sitron, ferskt brød og smør.
Krabbekaker og pepperkrabbe er andre velkjente retter av krabbe. I tillegg kan du bruke krabbe som pålegg, i salater, i supper og i pastaretter. Prøv gjerne råvaren i nye smakskombinasjoner – her er det bare fantasien som setter grenser.
Ifølge dyrevelferdsloven er det forbudt å koke dyr levende, og krabbene må derfor bedøves eller avlives før koking. En detaljert beskrivelse av hvordan dette skal gjøres, finner du på Mattilsynets sider om bedøving av krabbe.
Har du fått tak i levende krabber, er det lurt å koke dem så fort som mulig.
Kok opp en kjele med vann tilsatt cirka 35–50 gram salt per liter vann.
Bedøv krabbene.
Legg krabbene i det kokende vannet, og la det få et nytt oppkok.
Senk temperaturen, og la krabbene trekke rett under kokepunktet i cirka 20–25 minutter avhengig av størrelsen. Du kan sjekke om krabbene er ferdige, ved å knekke av en klo. Hvis kloen faller lett av, er krabbene ferdige.
Ta opp krabbene, og la dem avkjøle seg på rygg. Da beholder kjøttet saftigheten.
Når du serverer kokt krabbe, kan du velge å rense krabbene på forhånd eller overlate den jobben til gjestene.
Hvis vi serverer krabbe uten å knekke klørne først, må vi dekke opp med skalldyrtang. Skalldyrgaffelen hører med til et krabbemåltid og er lagd for å pirke kjøttet ut av klo og bein.