Merking av uemballert mat
Les reglene for allergenmerking eller gjennomgå reglene sammen med lærer før oppgaven utføres. Her kan du lese om merkingen.
Det skal alltid angis når matvarer inneholder noen av disse råstoffene:
- korn som inneholder gluten
- skalldyr
- egg
- fisk
- peanøtter
- soyabønner
- melk
- nøtter
- selleri
- sennep
- sesamfrø
- sulfitt
- lupin
- bløtdyr
Bruk mobiltelefon eller et ark og skriv opp de 14 ulike allergenene som det er krav om skal merkes på all uemballert mat. Ta med deg dette notatet når du går ut og er merkedetektiv.
Gruppe 1. Ferskvareavdeling eller brødavdeling
Gå til nærmeste matvarebutikk og velg deg ut noen produkter fra ferskvare- eller brødavdelingen. Studer merkingen og ta gjerne bilder hvis bedriften tillater dette.
Alle produkter som inneholder ett eller flere av de 14 allergener, skal i all uemballert mat være merket. Merkingen skal være synlig for kundene, slik at de slipper å spørre betjeningen.
Har de uemballerte varene riktig merking? Du kan for eksempel se på de ferdige rettene i ferskvareavdeling eller på ulike brød og kaker uten emballasje. Hvordan har de merket produktene?
Gruppe 2. Restaurant, kafé eller kantine
Gå til nærmeste kafé eller kantine og velg deg ut noen produkter eller en meny. Studer merkingen og ta gjerne bilder hvis bedriften tillater dette.
Alle produkter som inneholder ett eller flere av de 14 allergenene skal i all uemballert mat være merket. Merkingen skal være synlig for kundene slik at de slipper å spørre betjeningen.
Er menyen eller rettene merket etter gjeldende regler? Hvordan har de merket menyen eller rettene?
Oppsummering
- På slutten av timene skal gruppene legge fram resultatet av oppgaven.
- Diskuter konsekvenser av feilmerking av matvarer.