Films and Film clips
Poteter stekt i form i ovn
Det finnes mange måter å tilberede poteter på. Her skal vi se på noen vanlige tilberedningsmetoder for poteter stekt i form i ovnen.
Dette er en klassisk fransk potetrett som består av tynne potetskiver som legges lagvis i ei form med klaret smør mellom lagene. Potetretten kan enten tilberedes i porsjonsformer eller i ei større form og deles i serveringsstykker.
Framgangsmåte
- Skrell poteter og skjær dem i 1–2 mm tykke skiver. Bruk mandolin, påleggsmaskin eller skivebladet på foodprosessoren.
- Klar smør. Bland potetskivene med det klarede smøret, og krydre med salt og pepper.
- Legg potetskivene lagvis i smurte porsjonsformer eller i ei større form, og stek på 200 grader til de er møre.
- Renn av overskuddsfett, hvelv potetene ut av forma og server.
For ekstra smak kan du tilsette løk mellom potetskivene eller klare smøret med hvitløk og timian.
Denne retten kalles også boulangerpoteter. Boulanger er fransk og betyr "baker". Retten består av potetskiver, løk og kraft som bakes i ei form i ovnen.
Framgangsmåte
- Skrell poteter og skjær dem i 5 mm tykke skiver.
- Skjær løk i skiver og fres dem i smør. Ha i potetskivene og brun dem lett.
- Legg poteter og løk i taksteinsmønster i ei ildfast form. Krydre med salt og pepper og dekk med storfekraft. Bak potetene i ovnen ved 200 °C til de er møre.
Potetskiver i fløte som bakes i ovnen med smak av hvitløk og ost.
Framgangsmåte
- Skrell poteter og skjær dem i 3 mm tykke skiver.
- Skrell og snitt løk og hvitløk. Surr raskt i en kjele, tilsett fløte og melk og gi et oppkok.
- Ha potetskivene i fløteblandinga og krydre med salt og pepper. La det hele småkoke i 15 minutter.
- Legg potetene i ei smurt ildfast form, og stek ved 200 °C i ca. 25 minutter.
- Strø revet ost på toppen og stek videre til osten har smeltet og fått en gyllen farge.
I denne videoen får du se kokkene lage en variant av fløtegratinerte poteter.