Skip to content

Subject Material

Bakte poteter

Det finnes flere varianter av bakte poteter, og de kan serveres med eller uten fyll, som en egen rett eller som tilbehør til kjøtt og fisk.
En stor, bakt potet fylt med skinke, mais og ost, pyntet med persilleblader. Foto.
Open image in new window

Vi har flere varianter av bakte poteter:

  • bakt potet
  • fylt bakt potet
  • hasselbackpotet

Bakt potet

Store poteter egner seg godt til baking, da kan vi servere én til hver person.

Framgangsmåte

  1. Skyll potetene og prikk dem med en gaffel.
  2. Legg havsalt i bunnen av en bakke. Legg potetene oppå saltet, og bak dem i stekeovnen på 195 °C i 50–60 minutter.
  3. Skjær et kryss i toppen av hver potet og klem på poteten slik at den åpner seg.
  4. Poteten kan nå fylles, eller fyllet kan serveres ved siden av.

Vanlig fyll til bakt potet er smør, kryddersmør, rømme, ost, bacon og skinke, men her er det kun fantasien som setter grenser.

Fylt bakt potet

Kalles også dobbelbakt potet. Det er fordi poteten først bakes en gang, så tas innmaten ut og blandes med andre ingredienser, før den bakes i ovnen en gang til.

Framgangsmåte

  1. Del en bakt potet på langs og ta ut innmaten. Ta vare på de uthulede potetene.
  2. Passer innmaten fra poteten gjennom en sikt.
  3. Potetmassen kan nå blandes med for eksempel fløte, smør og revet ost. Smak til med salt og pepper.
  4. Fyll massen i en sprøytepose, og sprøyt den tilbake i de uthulede potetene.
  5. Dryss revet ost over og gratiner potetene til de har blitt gylne.

Fyllet kan varieres i det uendelige med ulike smakstilsetninger av urter og krydder, små biter av grønnsaker, bacon, skinke og lignende.

Hasselbackpoteter

Hasselbackpoteter på et hvitt fat. Foto.

Hasselbackpoteter er en variant av bakt potet. Vi skjærer potetene i tynne skiver, uten å skjære helt gjennom, slik at de henger sammen i bunnen.

Framgangsmåte

Nærbilde av kutting av potet. En skrelt potet ligger mellom to blyanter, slik at kniven stopper mot blyantene og ikke skjærer helt gjennom poteten. Foto.
  1. Skyll og skrell poteter.
  2. Skjær poteten i tynne skiver nesten igjennom, men ikke helt, den skal henge sammen i bunnen. Tips: Legg poteten inntil skaftet av ei tresleiv eller ei skjærefjøl. Kniven stopper da mot gjenstanden slik at du ikke skjærer gjennom hele poteten.
  3. Ha potetene i ei ildfast form og pensle med smeltet smør. Krydre med salt og pepper og bak potetene i ovnen på 200 °C til de er møre, ca. 30–40 minutter.
  4. Hvis du ønsker, kan du drysse på revet ost når det er fem minutter igjen av steketiden.

Video

I videoen får de se hvordan kokkene tilbereder ulike varianter av bakt potet.

CC BY-SAWritten by: Jannike Gausdal.
Last revised date 10/12/2020

Learning content

Potet