Skip to content
Films and Film clips

Tilberedning av fennikel

Grønnsaker gir deg flere gode muligheter til å bruke ulike tilberedningsmetoder. Vi har valgt å fokusere på tre ulike tilberedninger av den flotte grønnsaken fennikel, som du kanskje kjenner?
Video: Moxey AS / CC BY-SA 4.0

Fennikel er aromatisk og frigjør eteriske oljer som du vil kjenne godt på lukt og smak. Fennikel har ikke mye naturlig stivelse, og derfor egner den seg ikke så godt til puré.

Det følger ofte med fennikelgress, disse små grønne vekstene midt på fennikelen. Disse må du huske å bruke, de smaker godt og er meget aromatiske. De egner seg som pynt, enten som hele gressbiter lagt på en rett eller finhakket og vendt inn i en rett.

De små ringene av de tynne stilkene er fine å skjære helt tynne og bruke rå i en salat, mens den kraftige delen av fennikelen er nydelig å varmebehandle.

Oppskrifter

Vi har valgt å vise tre ulike metoder her: helbakt med olje og pepper, råmarinert som crudité og smørdampet.

Bakt fennikel

Baking av grønnsaker gir mye smak, da du konsentrerer smaken av råvaren under tilberedning. Ved helbaking av fennikel kan du bruke hele fennikelen i retten, noe som er bærekraftig og økonomisk.

Ingredienser

  • 1 stk. stor fennikel

  • 1 stk. sitron

  • 1 ts fennikelfrø, ristet

  • 1 ts sort tellicherrypepper, ristet

  • 2 ss olivenolje

  • ½ ts flaksalt

Framgangsmåte

  1. I ei tørr panne rister du fennikelfrø og sort pepper på middels høy varme. Da får du fram de gode aromaene fra de tørkede krydderne.

  2. Knus ristet pepper og fennikelfrø i en krydderkvern eller morter.

  3. Skjær av toppen på fennikelen, de grønne stilkene kan brukes til andre retter. Husk at det fine fennikelgresset kan brukes som en urt på retter.

  4. Skjær ei skive sitron. Bruk ett ark aluminiumsfolie og ett ark bakepapir. Ha folien i bunnen og legg bakepapiret oppå.

  5. Sett fennikelen på sitronskiva og topp med ½ ts av fennikelfrø-miksen og salt. Topp med olivenolje og pakk folien rundt fennikelen. Bak i ovn ved 180 grader i cirka 45 minutter til den er mør.

  6. Ta fennikelen ut av ovnen når den er mør, og del den i fire like båter. Ha over litt av kraften som ligger igjen i bakepapiret. Pynt gjerne med det grønne fennikelgresset.

Syltet og råmarinert fennikel

Når du sylter, får du fram smaken, samtidig som du konserverer råvaren slik at den kan lagres i lang tid. Råmarinering eller crudité er et mye brukt garnityr av fennikel. Husk å kutte syltynne skiver. Du marinerer med syre, salt og olje.

Ingredienser


  • 1 stk. fennikel

  • 1 dl hvitvinseddik

  • 2 dl sukker

  • 3 dl vann

  • 5 g fennikelfrø

  • olivenolje

  • sitron

  • flaksalt

Framgangsmåte

  1. Rist fennikelfrø i kjelen til de blir varme, da får du fram den gode aromaen. Ha så i vann, sukker og eddik. Kok opp under lokk. Det er bærekraftig å bruke lokk, for da bruker vi ikke for mye energi til å koke opp.

  2. Rens av det grønne fennikelgresset. Dette bruker du som frisk urt i salaten til slutt.

  3. Høvle fennikelen på mandolinen. Høvle de grønne stilkene tynt. Høvle ned på et bakepapir, det gjør jobben enklere etterpå. Denne første delen av fennikelen skal brukes til crudidté. Legg det derfor i isvann.

  4. Så høvler du resten av fennikelen og har over i en bolle. Sil syltelaken over denne halvparten av fennikelen. La dette avkjøle seg.

  5. Ta opp fennikelen fra isvannet og la den renne godt av seg. Gjør det samme med den fennikelen som har vært i syltelaken.

  6. Bland dette i en bolle, og smak til med litt sitronsaft, olivenolje og salt.

  7. Finkutt det grønne fennikelgresset, bland dette inn, og server salaten.

Smørdampet fennikel

Smørdamping er et uttrykk som ofte misbrukes. Mange bruker mye vann og lite smør. Da blir det koking i vann og smør, altså ikke smørdamping. Her skal vi vise hvordan man smørdamper.

Ingredienser

  • 1 stk. fennikel

  • 2 ss smør

  • 1 dl vann

  • salt

Framgangsmåte

  1. Start med å kutte fennikelen til ønsket størrelse og form. Her har vi valgt halve ringer. Pass på at størrelsen er lik på det du kutter. Ta vekk stilken, den egner seg ikke så godt til smørdamping. Skulle fennikelen ha litt grønt fennikelgress på seg, ta vare på det og finhakk det. Det kan brukes på fennikelen etter at den er dampet.

  2. Ha vann og smør i ei gryte. Kok opp. Ha så i fennikel, kok opp og kok til fennikelen er mør, men fortsatt har litt kjerne.

  3. Smak til med salt. Ha fennikelen over i en sil, og la smørvannet renne av. Dette smørvannet er svært aromatisk og kan enkelt brukes til en saus.

  4. Bland inn finhakket fennikelgress. Legg den smørdampede fennikelen på en tallerken.