Blansjering av grønnsaker
Blansjering er et annet ord for forvelling. Dette er en forbehandling av grønnsaker som vi gjør for å fjerne bitter smak, forsterke fargen og klargjøre grønnsaken for videre tilberedning.
![Bønner blansjeres i ei gryte. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/20050801-031712-sf.jpg?width=1024)
Blansjering
Blansjering er en forbehandling som sikrer en mer kontrollert kokeprosess, og som sparer deg for tid ved ferdigstilling og opplegging av retten du lager.
Ved å blansjere vil du fjerne bitter smak i grønnsaken, og du beholder fargen i grønnsaken på en god måte.
Slik blansjerer du grønnsaker
- Bruk en stor kjele med kokende vann tilsatt litt salt og en bolle med kaldt vann og is.
- Legg ferdigskrelte grønnsaker i det kokende vannet. Ikke tilsett for mye om gangen.
- Kok grønnsakene til de er litt møre, og løft dem deretter over i isvannet med ei hullsleiv.
- Ta grønnsakene opp av isvannet når de er avkjølt, og tørk dem. Nå kan de ligge til du skal varme dem opp igjen før servering eller bruke dem i en salat, gryte eller lignende.
CC BY-SAWritten by: Einar Martin Kålen.
Last revised date 02/23/2021