Skip to content

Subject Material

Forslag til sammensetning av retter i menyer

Her kommer noen forslag til hvordan du kan sette sammen retter i menyer av ulik størrelse, basert på menynøkkelen.
Kokker legger opp mat på mange tallerkener. Foto.
Open image in new window

Én rett

Retten til et hovedmåltid som lunsj, middag eller supé er alltid en hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør.

To retter

  • første rett: hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør

  • andre rett: søt dessert, frukt eller ost

Tre retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør

  • tredje rett: søt dessert, frukt eller ost

Fire retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør

  • fjerde rett: søt dessert, frukt eller ost

Fem retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk eller kjøtt, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: hovedrett av kjøtt eller grønnsaksrett

  • femte rett: søt dessert, frukt eller ost

En tallerken med pannestekt torsk, linser og hvit saus. Foto.
Open image in new window

Seks retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe, varm forrett eller hovedrett av fisk

  • tredje rett: hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: varm eller kald mellomrett, hvilerett eller hovedrett av kjøtt

  • femte rett: hovedrett av kjøtt eller grønnsaksrett

  • sjette rett: søt dessert, frukt eller ost

Sju retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe eller varm forrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: varm eller kald mellomrett

  • femte rett: hvilerett eller hovedrett av kjøtt

  • sjette rett: hovedrett av kjøtt, grønnsaksrett, søt dessert

  • sjuende rett: søt dessert, frukt eller ost

Åtte retter

  • første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

  • andre rett: suppe eller varm forrett

  • tredje rett: hovedrett av fisk, varm eller kald mellomrett

  • fjerde rett: varm eller kald mellomrett

  • femte rett: hvilerett eller hovedrett av kjøtt

  • sjette rett: hovedrett av kjøtt eller grønnsaksrett

  • sjuende rett: grønnsaksrett eller søt dessert

  • åttende rett: søt dessert, frukt eller ost

Husk

  • Til forrett bør vi unngå sterke, røykte eller saltede retter.
  • Hvis en meny har to hovedretter, skal den første være fisk og den andre kjøtt.
  • Dersom menyen bare inneholder én dessert, bør denne være søt.
Tallerken med middagsrett, stettglass med vin og serviett på restaurantbord. Foto.
Open image in new window
CC BY-SAWritten by: Jannike Gausdal.
Last revised date 06/18/2021

Learning content

Menylære