Skip to content
Task

Dekk et bord etter tema og meny

Det finnes mange måter å dekke et bord på. I denne oppgaven skal hver elev dekke sitt eget bord etter oppgitt tema og meny.

Informasjon om oppgaven

I denne oppgaven får hver elev tildelt et tema og en meny. Under finner dere noen forslag. Avhengig av klassestørrelsen kan to elever få samme oppgave, eller det kan skrives flere temaer og menyer.

Hver elev skal dekke og pynte slik at temaet enkelt kan gjenkjennes ved å se på bordet. Tema og farger kan også brukes i kuvertmenyen. Elevene velger selv om personen som feires, har spesielle interesser som skal gjenspeiles i dekoren, for eksempel idrett, friluftsliv, musikk.

Det er viktig at elevene på forhånd har gjennomgått skriving av kuvertmeny og hvordan sette drikke til maten.

Forslag til tema og meny
Bryllup

Hummersuppe

Okse indrefilet, ovnsstekte grønnsaker, peppersaus, fløtegratinerte poteter

Crème brûlée

Gullbryllup

Kremet blomkålsuppe, brød og smør

Helstekt svin indrefilet, stekte grønnsaker, gulrotpuré, peppersaus, stekte potetbåter

Tiramisu

Konfirmasjon 1

Kremet fiskesuppe, brød og smør

Elgsteik, bakte rotgrønnsaker, kremet skogsopp, tyttebærsyltetøy, viltsaus, kokte poteter

Tarte tatin

Konfirmasjon 2

Kald laks, salat, urterømme

Lammesteik, stekte rotgrønnsaker, rødvinssaus, stekte småpoteter

Hjemmelaget is med friske bær

50-årsdag

Reinsdyrcarpaccio

Ovnsbakt kveite, grønnsaker, sandefjordsmør, kokte poteter

Karamellpudding

Høstfest

Elgcarpaccio, syltede beter

Rosastekt rypebryst, stekt sopp, tyttebærkokte pærer, kremet rypesaus, ovnsbakte poteter

Moltemoussekake med bjørnebær

Nyttårfest

Skogsoppsuppe

Elgbiff, brokkoli, gulrøtter, blomkål, viltsaus, rognebærgelé, ovnsbakte poteter

Sjokolademousse, sitronsorbé

Julemeny

Røkt laks, sennepssaus, toast

Ribbe, medisterkake, rødkål, brun saus, kokte poteter

Riskrem med kirsebærsaus

Oppgaver

Ut fra meny og tema skal du

  1. sette viner og alkoholfrie alternativer til menyen

  2. skrive kuvertmeny

  3. beskrive hvilken serveringsteknikk du vil bruke på de forskjellige rettene, og hvorfor

  4. begrunne om det er forskjell i bruk av serveringsteknikk om menyen skal serveres i et selskap til 8 personer, 40 personer eller 100 personer, og eventuelt hvorfor

  5. dekke og pynte bordet til fire personer. Eventuelle ekstra glass og utstyr skal settes klart på servicebord.

Evaluer arbeidet ditt

  • Hvor fornøyd ble du med oppdekkinga av bordet?

  • Synes du bordet gjenspeiler temaet du fikk?

  • Hva kunne du ha eventuelt ha gjort bedre?

Tips til lærer!

Oppgaven kan enkelt tilpasses og endres til elevens forutsetninger og nivå. En kan ta bort enkelte deler som å sette drikke til maten eller skrive kuvertmeny, eller bare dekke etter den gitte menyen og utelate det andre.

Related content

Subject material
Menyspråket

Det finnes retningslinjer for hvordan vi bør skrive menyer. Her ser vi nærmere på dem.