Allergi – viktig kunnskap
Ved å ha god matvarekunnskap vil vi som jobber i bransjen, også vite hvilke matvarer vi kan erstatte noe med for likevel å få et fullverdig kosthold. Produsentene endrer ofte oppskriften på produktene sine, derfor må du alltid lese på ingredienslisten når du lager mat til en person med allergi.
Ved allergi er det proteinene i maten man reagerer på. Reaksjonene kan være ulike; alt fra mindre hudreaksjoner til reaksjoner i mage- og tarmkanalen og allergisjokk. Ved kryssallergi med pollen og frukt/grønnsaker er det vanlig å reagere med kløe og hevelse i munn og svelg.
Intoleranse er når kroppen ikke klarer å fordøye enkelte mattyper. I disse tilfellene virker ikke enzymene som skal bryte ned stoffer i kroppen, optimalt. Maten går derfor delvis ufordøyd gjennom tynntarmen og til tykktarmen, og skaper der en del ubehag som magevondt, diaré og luft i magen.
Det finnes en offisiell allergenliste som alle er pliktig til å følge når det gjelder merking av mat, både på emballasje og på steder hvor det serveres og selges mat.
Det skal alltid angis når matvarer inneholder noen av disse råstoffene:
- korn som inneholder gluten
- skalldyr
- egg
- fisk
- peanøtter
- soyabønner
- melk
- nøtter
- selleri
- sennep
- sesamfrø
- sulfitt
- lupin
- bløtdyr
Andre matvarer som noen kan få en allergisk reaksjon av, er sitrusfrukter og steinfrukter. Sitrus blir ofte tilsatt i mat som tilsetningsstoff (E-nummer), det er derfor også ved disse allergiene viktig å lese ingredienslisten nøye på produkter som brukes i mat.
På varedeklarasjoner står det ofte "kan inneholde spor av ...", og dette innebærer at produktet kan inneholde ørlite grann av en oppgitt ingrediens som kan framkalle allergi. Vi som produserer mat til andre, skal aldri ta noen sjanser i denne sammenhengen, og vi lager aldri mat til en nøtteallergiker med matvarer hvor det står "spor av nøtter", hvis ikke annet er avtalt med beboer/gjest.