Test de kjemiske sansene
Mens luktecellene i nesas slimhinne er følsomme for molekyler i gassform, stimuleres smakscellene i tungas slimhinne av smaksstoffer oppløst i vann.
Smakssansen
Vi har omtrent 10 000 smaksløker, og hver smaksløk inneholder 50–100 smaksceller, men antallet smaksløker reduseres med alderen. Smakscellene er spesialiserte til å reagere på én av fem forskjellige smakskvaliteter: surt, salt, søtt, bittert og umami, og hver smaksløk inneholder smaksceller for alle fem smakskvalitetene.
Smakssansen er spesielt følsom for bitre stoffer. Siden de fleste plantegiftene smaker bittert, vil vår følsomhet for bitre stoffer hjelpe oss til å unngå forgiftninger.
Luktesansen
Luktesansen er sannsynligvis den første sansen som oppsto i dyreriket. Den styrer livsviktige prosesser som matsøk, partnervalg og faresignaler hos mange dyr.
Luktesignaler som når hjernen, har direkte forbindelse til følelser og hukommelsen. Vi har millioner av luktnevroner i nesehulen. Det er disse som reagerer på luktstoffer.
Både smakssansen og luktesansen hjelper oss til å skille mellom ulike smaker.
Jobb i par med øvelsen.
Ta på deg bind for øynene og klype over neseborene.
Stikk tunga ut og pust gjennom munnen.
Be partneren din om å plassere en bit løk eller eple på tunga di.
Trekk tunga inn i munnen, men ikke tygg. Kan du gjenkjenne biten? Beskriv smaken.
Ta vekk klypa fra nesa og pust dypt. Klarer du nå å kjenne hva det er? Kan du forklare det som skjer?
Tenk gjennom og prøv å forklare hva som skjer fra en smak eller lukt treffer ei sansecelle, til vi registrerer smaken eller lukta.
Jansen, J. K. S. & Glover, J. (2022, 20. mai). Smakssans. I Store norske leksikon. https://sml.snl.no/smakssans
Grønlien, H. & Tandberg, C. (2009, 21. august). Øvelser i sansefysiologi. Skolelaboratoriet i biologi, UiO. https://www.mn.uio.no/ibv/om/skolelab/kompendier/ovelser-i-sansefysiologi.pdf
Related content
Smak er en av våre fem sanser. Det er spesialiserte smaksceller i tunga som gjenkjenner de ulike smakene søtt, surt, bittert, salt og umami.