Skip to content
Article

Romanen Halvbroren

I 2001 ga forfatteren Lars Saabye Christensen ut romanen Halvbroren. Som i mange av hans romaner er handlingen lagt til etterkrigstidas Oslo. Fortellingen om halvbroren er seinere blitt filmatisert.

Om forfatteren

Forfatteren Lars Saabye Christensen (1953–) har skrevet både dikt, romaner, kriminalromaner, noveller, dramatikk, hørespill, barne- og ungdomsbøker, poetiske reiseskildringer og billedbøker.

Romaner som Beatles (1984), Herman (1988) og Halvbroren (2001) fikk nærmest ikonisk status for generasjonen som var ungdom i 60-årene, og romanene blir fremdeles lest av mange skoleelever. Alle tre bøkene er dessuten filmatisert.

I Lars Saabye Christensens romaner er hovedpersonene ofte outsidere, som forfatteren skildrer med varme og humor. Handlingen i mange av romanene er lagt til etterkrigstidas Oslo, et miljø forfatteren kjenner svært godt fra egen oppvekst.

Les romanen

Du finner ganske sikkert romanen Halvbroren på skolebiblioteket eller et annet bibliotek nær deg.

Romanen finnes også som e-bok og lydbok.

Om romanen Halvbroren

Hovedpersonen i romanen Halvbroren er gutten (og etter hvert den unge mannen) Barnum Nilsen. Han vokser opp i en leilighet i Kirkeveien i Oslo, omgitt av tre generasjoner kvinner – oldemoren "Den Gamle", som i sin tid var dansk stumfilmskuespillerinne, bestemoren Boletta, som jobber i Telegrafverket, og den unge moren Vera.

Mennene i familien har etter tur forsvunnet ut av deres liv. Oldemorens forlovede, Wilhelm, ble i sin tid borte i Grønlandsisen. Barnums far, Arnold, er en omreisende sirkusartist, som opprinnelig kommer fra Røst i Lofoten. Også han forsvinner på et tidspunkt ut av Barnums liv. Det samme gjelder Fred, som Barnum er på leting etter i romanen. Fred er Barnums halvbror, resultatet av en voldtekt Vera ble utsatt for på selveste frigjøringsdagen i 1945. Eller er Fred og Barnum egentlig halvbrødre?

Romanen Halvbroren består av mange fortellinger som veves sammen ved hjelp av en rammefortelling. Det er forfatterspiren Barnum som selv skriver denne rammefortellingen. Han plasserer de ulike underfortellingene i tid og rom og gir dem en felles betydning.

Barnum får aldri helt tak i fortellingen om sitt eget liv, det er noe som mangler for at livet hans skal bli helt. Kanskje er det derfor han ender opp som filmmanusforfatter?

Jeg klipper livet mitt, livet vårt i stykker. Jeg har brutt meg inn i klipperommet med en saks av sølv, og siden limer jeg bitene sammen, med mine små hender i en annen rekkefølge. Og tilgi meg hvis jeg må lyve, for løgnen er bare det man føyer til for å få bruddflatene til å passe i fortellingens linjal (Halvbroren, s. 252).

I 2013 sendte NRK TV dramaserien Halvbroren. Mette M. Bølstads filmmanus er basert på Lars Saabye Christensens roman.

Lars Saabye Christensen om romanen Halvbroren

Se et lengre intervju med romanforfatteren i programmet Bokbadet i forbindelse med at romanen kom ut i 2001 (28 minutter).

Related content