Skip to content
Article

Kjøtt og kjøttprodukter

Kjøtt er en del av det daglige kostholdet til de fleste nordmenn.

Næringsinnhold og bruksområder

Maten i denne matvaregruppa inneholder

  • protein
  • fett
  • energi
  • mineralene sink, selen og jern
  • vitaminer, spesielt A og B

Rent kjøtt inneholder mye proteiner, men det kan også inneholde en del mettet fett. Hvitt kjøtt inneholder vanligvis minst fett, og en større del av fettet er umettet. Farseprodukter, som pølser og kjøttdeig, inneholder en god del mettet fett, så vi bør velge de magreste kjøttproduktene eller rent, magert kjøtt. Når vi velger kjøttmat, bør vi generelt spise de lysere kjøttvarene og gjerne de som har fettlaget samlet og godt synlig, slik at vi kan skjære det bort.

Det kjøttet som selges, skal være slaktet på godkjente slakterier og kontrollert. Kjøtt og kjøttprodukter er ferskvarer og må oppbevares kjølig. Kjøtt kan brukes som både middagsmat og pålegg og kan tilberedes på en rekke ulike måter.

Anbefalinger fra Helsedirektoratet

Helsedirektoratet anbefaler at vi velger hvitt kjøtt framfor rødt kjøtt. Hvitt kjøtt er kjøtt fra fjærkre som kylling, and og høns. Samtidig anbefales det at vi har et minimalt inntak av bearbeidede produkter av hvitt kjøtt, som nuggets og kyllingpølser.

Rødt kjøtt kan inngå som en del av kostholdet. Rødt kjøtt er kjøtt fra storfe, svin, sau og geit. Det anbefales at vi begrenser inntaket av rødt kjøtt til maksimalt 350 gram per uke. Det vil si inntil to middager i uka og noe pålegg. Videre anbefales det at vi har et minimalt inntak av bearbeidede produkter av rødt kjøtt. Dette er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert, som salami og annen spekemat, bacon og pølser. Karbonade- og kjøttdeig uten tilsatt salt og vann regnes ikke som bearbeidet kjøtt.

Kosthold som inneholder mindre mengder rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, er koplet til gunstige helseeffekter, inkludert lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, og lavere dødelighet.

Utfordringer til deg

  1. Gjør deg kjent med kostrådene til Helsedirektoratet om kjøtt og kjøttprodukter. Ta notater.
  2. Hva er fordelene med å spise hvitt kjøtt framfor rødt kjøtt?
  3. Sett opp en ukemeny med sunne middager.
  4. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av kjøtt.
  5. Lag en oversikt over hvilke kjøttyper vi ikke bør spise så ofte.
  6. Finn ut hva kolesterol er.

Kilde

Helsedirektoratet (2024, 15. august). Kostråd og næringsstoffer – Kostrådene. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen

Related content