Skip to content
Task

Forebygging av feilernæring

Feilernæring kan føre til mangel på både energivende og ikke-energigivende næringsstoffer som kroppen trenger. For å kunne gjenkjenne symptomer på feilernæring og foreslå tiltak som forebygger og behandler, må du ha god innsikt i de ulike næringsstoffenes funksjon og hvilke matvarer de kommer fra.

Før du starter på oppgavene, kan det være nyttig å repetere fagstoffet fra vg1 om energigivende og ikke-energivende næringsstoffer. Dette ligger som relatert innhold.

Oppgaver

  1. Lag en digital informasjonsbrosjyre med bilder og tekst om næringsstoffene i maten. Det kan være hensiktsmessig å dele inn i energigivende og ikke-energigivende næringsstoffer. Brosjyren skal inneholde informasjon om

    • funksjonen til de ulike næringsstoffene

    • anbefalt daglig inntak

    • symptomer ved mangel

    • anbefalte matvarer for å forebygge og behandle mangel på de ulike næringsstoffene

  2. I den rike delen av verden er feilernæring hovedsakelig knyttet til for høyt matinntak og dårlig kosthold. Lag en film om kostholdsendring for å forebygge feilernæring blant ungdom. Filmen skal publiseres på sosiale medier, og målet er å motivere ungdom til å velge et sunnere kosthold. Filmen bør inneholde

    • informasjon om hvordan kosthold påvirker helsa

    • informasjon om hva kostrådene sier

    • konkrete tips om sunnere alternativer til mat- og drikkevarer som ungdom har et høyt inntak av

Related content

Subject material
Næringsstoffer

Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder.

Subject material
Energigivende næringsstoffer

Fett, karbohydrater og proteiner er energigivende næringsstoffer som bygger opp og vedlikeholder kroppen. De kan også forbrennes i kroppen og frigi energi.