Skip to content
Article

Trelastproduksjon – del 1: oppgjørsmåling og saging

Dette er del 1 av 3 i en serie som tar for seg tømmerets ferd fra hogst til ferdig trelast. I denne delen lærer du om hvordan tømmeret blir tatt imot og oppgjørsmålt, og videre hvordan det sages og sorteres.

Tømmermottak og oppgjørsmåling

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Mottak

Etter at tømmeret er fraktet til tømmerterminalen, blir det kjørt til lagring. Tømmeret som lagres, må holdes fuktig for at det ikke skal tørke ut og sprekke opp. Dette ville gått utover kvaliteten til produktene som skal lages av tømmeret.

Oppgjørsmåling

Alt tømmeret skal oppgjørsmåles. Det betyr at man måler hvor mye tømmer som er hogd, og undersøker kvaliteten, for å finne ut hvor mye skogeieren skal få betalt. Dette arbeidet utføres av en tømmermåler, som styrer maskineriet og sjekker at lengde og diameter på stokken er korrekt.

Tømmeret som ikke blir kjørt gjennom maskineriet, tar man bilder av fra ulike vinkler og regner ut masse og volum. Også her blir kvaliteten på tømmeret kontrollert.

Barking

Tømmeret kjøres så gjennom en barkemaskin, som fjerner barken på tømmeret. Da kalles det barket tømmer. Deretter sorteres tømmeret i ulike lommer før det kjøres videre til saging.

Du kan lese mer om tømmermåling i et historisk perspektiv hos Norsk Virkesmåling.

Se oppgjørsmåling og vurdering av tømmer i 360°

Klikk med musepekeren og se deg rundt. Videoen fungerer best i fullskjerm.

Video: Tom Knudsen / CC BY-NC 4.0

Saglinja – saging og sortering av tømmer

Video: Jarle Sten Olsen, Tom Knudsen / CC BY-ND 4.0

Saging

Etter barkingen skal tømmeret sages. Da blir hver stokk delt på langs i ulike størrelser. I videoen over består maskineriet av tre forskjellige sager med flere sensorer, som sammen med et dataprogram finner ut hvordan stokken bør sages for å få best mulig utnyttelse av materialet.

Sortering

De ferdig sagde plankene blir kappet i riktig lengde og sortert ut fra hvilken dimensjon de har. Hver dimensjon har sin egen lomme, som plankene slippes ned i. Når lommen er full, blir den kjørt ut og pakket før den går videre til tørking.

Se de ulike delene av saglinja i 360°

Klikk med musepekeren og se deg rundt. Videoene fungerer best i fullskjerm.

Video: Tom Knudsen / CC BY-NC 4.0
Video: Tom Knudsen / CC BY-NC 4.0

Related content