Hopp til innhold

Fagstoff

Flambering

Flambering betyr å brenne av en rett. I denne videoen får du se hvordan du kan flambere banan.

Mise en place

Når du skal flambere, er det svært viktig at mise en place er ordnet ordentlig. Samarbeid med kokk eller en annen servitør er også viktig.

Finn fram alt du trenger til flamberingen: lighter/tenner, banan, sukker, smør, jus, likør, brennevin, håndserviett, gripebestikk, tallerken, eventuelt réchaud og en halv appelsin.

Alt man trenger til flambering, er lagt opp på benken ved siden av stekepanna. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppskrift på flambert banan

  • 1 banan

  • 1 ½ ss sukker

  • 30 g smør

  • 2 cl presset appelsinsaft eller jus

  • en halv appelsin eller sitron til å røre med

  • 1 cl Cointreau eller Grand Marnier

  • 1 cl konjakk

Framgangsmåte

  1. Karamelliser sukkeret i flamberingspanna.

  2. Tilsett smøret og smelt det.

  3. Rør sammen sukkeret og smøret med en halv appelsin/sitron.

  4. Deglaser forsiktig med presset appelsinjus.

  5. Rør igjen med den halve appelsinen/sitronen.

  6. Legg i bananen og vend i sausen. Varm dette til bananen blir litt mør. Øs over saus.

  7. Tilsett likøren.

  8. Flamber bananen med konjakk.

  9. Anrettes på tallerken, serveres med is eller krem.

Vi bruker samme framgangsmåte på bær og frukt. Vi kan bruke andre likører som passer bedre til frukten/bærene, for eksempel moltelikør til molter.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal og Hege Amdahl.
Sist faglig oppdatert 27.04.2021

Læringsressurser

Serveringsteknikker