Hopp til innhold

Fagstoff

Fromasj og mousse

Fromasj og mousse er enkle kremdesserter som kan varieres i smak og serveringsmåte.
Sitronfromasj i dessertglass, servert med sitronskall og kjeks. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fromasj


Fromasj har en lett og kremaktig konsistens og kan varieres med forskjellige smaker. Fromasj består av egg, sukker, fløte, gelatin og smaksstoffer.

Framgangsmåte

  • Legg gelatinen i kaldt vann.
  • Pisk kremfløten nesten stiv.
  • Pisk egg og sukker til eggedosis.
  • Smelt gelatinen og tilsett smaksstoffet i den.
  • Når gelatinblandinga er litt varmere enn lunken, tilsettes den i eggedosisen mens du rører raskt.
  • Bland kremen forsiktig inn.
  • Fyll så i former, og avkjøl.

Mousse

Mousse ligner på fromasj, men den regnes gjerne som litt mer eksklusiv. Det brukes mer egg i mousse, og det brukes stivpisket eggehvite, noe som gjør at den blir luftigere enn fromasjen. Lager man mousse av andre råvarer enn sjokolade, brukes ofte litt gelatin i tillegg.

Framgangsmåte

  • Smelt sjokoladen i vannbad.
  • Pisk kremfløten lett.
  • Skill eggene, og stivpisk eggehvitene med sukker til marengs.
  • Pisk eggeplommene lett sammen, og bland sjokoladen i eggeplommene.
  • Vend deretter marengsen litt etter litt inn i sjokolademassen. Tilsett kremen til slutt.
  • Fyll i former, og avkjøl.

Video

I denne videoen får du se framgangsmåten for å lage fromasj og mousse.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Kalde desserter