Hopp til innhold

Fagstoff

Bærekraftige menyer

Hva er en bærekraftig meny? Og hva må vi tenke på for å kunne servere mat som er både god og bærekraftig, uten at vi øker kostnadene?
Ung kvinnelig kokk kutter purreløk på et kjøkken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bevisst valg av råvarer

En bærekraftig meny krever at du gjør bevisste valg når det gjelder hvilke råvarer du vil bruke, hvordan de produseres, og hvilken miljøpåvirkning de har. I tillegg er det viktig å planlegge godt, slik at du hindrer matsvinn.

Råvarer i sesong

Når du planlegger en meny, er det lurt å bruke råvarer som er i sesong. Råvarer i sesong har ofte bedre smak og holdbarhet og gir derfor menyen et løft. Prisen er også ofte lavere.

Lokale råvarer

Bruk av lokale råvarer kan både tilføre menyen særegen smak og gi serveringsstedet positiv markedsføring. Råvarer som er dyrket og framstilt lokalt, gir dessuten mindre miljøpåvirkning enn importerte råvarer.

Bruk mer grønnsaker, korn og belgvekster

Plantebaserte matvarer gir mindre klimagassutslipp enn kjøtt, særlig hvis de er produsert i Norge. I tillegg er de næringsrike og rimelige råvarer. Mange er opptatt av å redusere kjøttforbruket sitt i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, og flere "grønne alternativer" på menyen er både bærekraftig og god økonomi.

God menyplanlegging hindrer matsvinn

Når du planlegger menyen, er det lurt å sjekke hvilke varer dere har på lager, og planlegge ut fra det. Samme ferskvare kan brukes i flere ulike retter. Har du kokt torsk én dag, kan du bruke restene til fiskegrateng dagen etter. Med litt kreativitet kan du lage mye spennende med enkle og gode knep, uten at gjenbruket oppfattes som "restemat". Med en "dagens rett" på menyen har du en gyllen mulighet til å bruke opp rester av kjøtt, fisk og grønnsaker.

Planlegg menyen slik at du får brukt hele råvaren. Har du fisk på menyen, kan du sette opp saus eller suppe basert på kraft lagd av fiskebeina. En "enklere" meny med færre retter kan gi bedre oversikt over råvarelager og dermed forhindre svinn.

Mengdeberegning

Mengdeberegning er viktig hvis du lager menyer bestående av én eller flere retter. Beregner du mengden riktig, blir gjesten blir god og mett uten at det blir liggende igjen mye rester på tallerkenen.

Bufféservering

En buffé skal bugne av gode retter og godt tilbehør. Dette fører ofte til at gjestene forsyner seg med mer mat enn de klarer å spise opp. Å lage porsjonsretter på buffeen kan være et godt valg. Eller dere kan henge opp et skilt med følgende oppfordring: "Ikke spis mer enn du klarer, forsyn deg gjerne flere ganger". Sett ikke ut for mye mat om gangen, for mat som ikke har forlatt kjøkkenet, kan brukes seinere.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 22.06.2021

Læringsressurser

Menylære