Hopp til innhold

Fagstoff

Komponere en enkel rett

Når du skal komponere en rett som harmonerer og gir en god smaksopplevelse, er det flere ting du må tenke på.
To kokker ser på et nettbrett mens de skriver i ei notatbok. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En rett som skal brukes som hovedmåltid, består som regel av fire elementer:

  1. hovedråvare

  2. grønnsaksgarnityr

  3. metningsgarnityr

  4. saus

Hovedråvare

Først bestemmer du deg for hvilken hovedråvare du vil bruke. Er det kjøtt, fisk, kylling eller noe annet? Her vil sesong, anledning og økonomi være avgjørende. Velg så en tilberedningsteknikk som passer godt til denne råvaren.

Tilbehør

Etter at du har valgt hovedråvare og tilberedningsteknikk, må du bestemme deg for hvilke grønnsaker, hva slags metningsgarnityr og hvilken saus du vil ha.

Grønnsaksgarnityr

Det er massevis av grønnsaker og tilberedningsmuligheter å velge mellom. Derfor er det lurt å tenke på hva som passer sammen med hovedråvaren, og variere med både farger og tilberedningsteknikker. Husk at vi spiser med øynene også! Velg gjerne grønnsaker som er i sesong, for da smaker de best. Pass på at ikke alle grønnsakene tilberedes på samme måte. Varierer du tilberedningen, vil det også gi variert smak og konsistens. Hvis du lager en puré eller krem, kan det være smart å variere med en stekt eller fritert grønnsak i tillegg.

Metningsgarnityr

Poteter, ris og pasta er de mest brukte metningsgarnityrene. De kan enten serveres à part (ved siden av) eller legges opp på tallerkenen sammen med resten. Også ved valg av metningsgarnityr er det viktig å tenke konsistens og smak. Dessuten må det passe sammen med de andre ingrediensene på tallerkenen.

Saus

En god saus er ofte det som kjennetegner en god rett. Som med metningsgarnityr kan du servere sausen på tallerkenen eller à part. Ofte napperer man retten med litt saus for at smaksbildet skal bli bedre, og for at retten skal se bedre ut. Det er viktig å tenke på at sausen må harmonere med de andre ingrediensene på tallerkenen. Dette gjelder både smak og farge. Det kan for eksempel hende at en rett med mye fett må balanseres med en syrlig saus.

Balanse og harmoni

I den ferdige retten må alle elementene passe godt sammen og være i balanse. Det må ikke smake for salt, surt eller bittert. Også elementene på tallerkenen må være i harmoni. Hvis du lager en saus som er så sterk at du ikke kjenner smaken av fisken, er jo hele vitsen med flott fersk fisk borte.

Kontraster og konsistens

Kontraster og ulike konsistenser trives ofte sammen og løfter smaksbildet. En rett som for eksempel bare består av bløte og myke konsistenser, vil gjerne oppfattes som kjedelig og kvalmende. Hvis du bruker ulike konsistenser – for eksempel kombinerer noe mykt og glatt med noe sprøtt, eller noe kraftig med noe mildt og kremet – vil disse konsistensene ofte løfte hverandre, slik at hele retten smaker bedre.

Kontraster i smaker er gjerne også med på å framheve hverandre, for eksempel søtt i kombinasjon med salt eller bittert.

En tallerken med skinnstekt torsk, potetpuré, glaserte sukkererter, baconbiter og rødvinssmør. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 16.06.2021

Læringsressurser

Menylære