Hopp til innhold

Fagstoff

Overføring av sanseinntrykk

Mange avanserte strukturer bidrar til at vi kan sanse. Først når stimuli fra omgivelsene når hjernen, kan vi oppfatte lyd, lukt, bilder og berøring. For at det skal skje, må reseptorene i sansecellene fange opp energi og overføre den som nervesignaler til riktig område i hjernen.
Mann lukter på pastarett med reker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fra stimuli til nerveimpuls

De ulike sansecellene med sine reseptorer har svært ulik form og struktur, men de fungerer nokså likt. For at sanseceller skal fungere som reseptorer, må de kunne fange opp energi fra de stimuliene som de er beregnet for. Fotoreseptorer må altså fange energien fra lys, og mekanoreseptorer kan for eksempel være spesialisert til å fange energi fra berøring.

Energien de fanger opp, utløser en ionestrøm som endrer membranpotensialet og utløser en nerveimpuls.

Hud med nerveceller som blir utsatt for berøring/trykk. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

I huden har vi mekanoreseptorer hvor de har en type ionekanaler som åpner seg når overflatemembranen blir trykket inn.

Da strømmer det positive ioner inn i aksonet som dermed blir og skaper et aksjonspotensial. Når depolariseringen når terskelen, vil dette utløser en nerveimpuls som formidles via ryggmargen til hjernen.

Sansecelle med cilier som fanger opp lydbølger og omformer signalene til elektriske impulser ved å sende transmitterstoff til reseptorer i hørselsnervefiber. Illustrasjon.

Jo mer overflatemembranen blir trykt inn, dess flere ioner strømmer inn. Dermed går det flere nerveimpulser som gir et sterkere signal.

I det indre øret finnes det flere typer mekanoreseptorer. En type har cilier som bøyes av lydstimuli, mens en annen type påvirkes av hodebevegelse (likevekt og balanse). Bøying av ciliene får ionekanaler til å åpne seg slik at sansecellene blir depolarisert. Da frigjøres transmitterstoff i synapsespalten og overfører signalet til hørselsnervefibre eller likevektsnervefibrene.

Formidling av informasjon til hjernen – type og intensitet

Illustrasjon av hodet til et menneske. Den viser munnen, nesa og smak- og luktsenteret i hjernen. Til venstre er det vist en bit av tunga med smaksløker. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sansecellene er spesialiserte og aktiveres kun av de stimuli de er beregnet for. I tillegg er det bestemte områder av hjernen som mottar informasjonen fra hver type sanseceller. Den subjektive opplevelsen av sansepåvirkningene bestemmes altså i det området av hjernen som aktiveres av signalene. For eksempel vil signaler fra kjemoreseptorer i nesa tolkes som lukt i et bestemt område i hjernen.

Sanseceller overfører informasjon om både type stimuli og om styrken. Sterkere stimuli aktiverer flere sanseceller og fører til gjentatte ladningsendringer (aksjonspotensial) som gir flere nerveimpulser med høyere frekvens.

Adaptasjon – filtrering av sansing

Nærbilde av fotsålene til en person som ligger i en sofa med føttene på armlenet. I fotsålene er det satt inn ansikter med sure miner. Illustrasjon.

Når vi utsettes for samme stimuli i lang tid, vil vi etter hvert reagere mindre. Sanseceller som påvirkes av vedvarende stimuli, blir trette, og de blir etter hvert mindre følsomme. Dermed sender de færre impulser til hjernen.

Dette kalles adaptasjon. Graden av adaptasjon varierer mye for ulike typer sanseceller.

Tenk gjennom

Har du eksempler på ei lukt eller en lyd som først fanger oppmerksomheten din, men som du etter hvert ikke registrerer selv om den er der fortsatt?

Adaptasjon kan også skje sentralt i behandlingen av signaler i hjernen slik at konstante påvirkninger utelukkes fra bevisstheten.

Adaptasjon gjør at vi kan venne oss til selv den mest gjennomtrengende lukt, slik at vi ikke lenger merker den. Et annet eksempel er at vi ikke merker at klærne våre berører huden.

Denne formen for adaptasjon er en forutsetning for at hjernen kan fungere og prioritere viktige signaler. Uten adaptasjon ville hjernen bli bombardert av de uviktige impulser fra sanseorganene.

Oppgave om sanser og begrep

Kilder

Colorado Community college system. (u.å.). 40. Nervous Sensory Functions. I Anatomy & Physiology. https://pressbooks.ccconline.org/bio106/chapter/nervous-sensory-functions

Jansen, J. K. S. & Glover, J. (2018, 6. september). Sansene. I Store norske leksikon. https://sml.snl.no/sansene

Walberg, F. og Åbro, A. (2020, 5. juli). Sanseorganer hos dyr. I Store norske leksikon. https://snl.no/sanseorganer_hos_dyr

Aarnes, H. (2003, oppdatert 2007/2012). Fysiologi hos dyr og mennesker. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/zoologi/immun.pdf

Relatert innhold

Vil du finne ut hvordan den blinde flekken kan få ei mus til å forsvinne, og hvordan hjernen kan lure deg?

CC BY-SASkrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 26.05.2023

Læringsressurser

Sansene