Hopp til innhold

Fagstoff

Sansene våre

Syn, hørsel, lukt, smak og følesans regnes som våre fem sanser. Uten sansene ville ikke nervesystemet ha vært i stand til å styre kroppen og kroppsfunksjonene, og ingen informasjon ville blitt lagret i hukommelsen. Hva ville skjedd med bevegelser, tanker og læring da?

Sansenes rolle

Skjematisk inndeling av bevisste og ubevisste sanseinntrykk. Sansene deles i somatiske sanser som får informasjon fra hud, muskler, ledd og sanseorganer, og indre sanser som får informasjon fra indre organer, blod og kroppsvæsker. Eksempler på somatiske sanser er berøring, smerte, temperatur, syn, hørsel og smak og eksempler på indre sanser er blodtrykk, pH, osmolaritet i væsker og strekkreseptorer i sener og muskler. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sansecellene finnes samlet i organer som øyne og ører, men også spredt i hele kroppen. Sansecellene med sine reseptorer skaffer livsviktig informasjon både fra omgivelsene og fra det indre miljøet. Alle dyrearter trenger slik informasjon for å fungere effektivt og opprettholde . Signaler fra sansene blir sendt til nervesystemet hvor de blir tolket bevisst eller ubevisst. Uten denne informasjonen ville grunnlaget for tanker, følelser og læring ha manglet fullstendig.

Nervesystemet har evne til å reagere på både vårt indre og vårt ytre miljø. For at det skal skje, må vi være i stand til å oppdage at en endring har skjedd. Nervesystemet kan omsette indre og ytre stimuli til elektriske signaler i form av aksjonspotensial som blir ført langs nevroner. Noen stimuli brukes til å vedlikeholde homeostase, mens andre spiller en rolle i alle slags reflekser og bevisste responser.

Her skal vi se nærmere på hvordan nervesystemet omformer fysiske og kjemiske signaler som berøring, smak, lys, lyd og andre til elektriske signaler som kan tolkes og behandles av sentralnervesystemet slik at vi kan oppfatte dem.

Tenk gjennom

  • Finn eksempler på sanseinntrykk som får deg til å reagere raskt.

  • Hvilke sanseinntrykk får kroppen din til å reagere uten at du tenker gjennom det?

Sanseceller – ulike kategorier

Åpen, lukket og spesialisert sansecelle. Skjematisk tegning.
Åpne bilde i et nytt vindu

De fleste dyrearter har mange ulike typer sanseceller. Noen av dem er samlet i organer, slik de lysfølsomme cellene som er samlet i øynene. Vi kan dele inn sansecellene i ulike grupper etter hvilke typer stimuli de reagerer på.

  • Fotoreseptorer reagerer på lysstimuli (staver og tapper i øyet).

  • Mekanoreseptorer reagerer på mekaniske påvirkninger som berøring, trykk og smerte. Flere typer mekanoreseptorer i øret har betydning for balanse og hørsel. Senespoler og muskelspoler registrerer strekk/drag som kan utløse reflekser.

  • Kjemoreseptorer reagerer på bestemte kjemiske substanser (smaksløker på tunga, luktesans).

  • Termoreseptorer reagerer på temperaturforandringer (varme- og kuldereseptorer i huden).

  • Sansing av elektriske felter: Noen delfiner, kloakkdyrene, noen fisk og amfibier kan oppfatte elektriske signaler og bruke disse til å jakte på mat.

  • Sansing av magnetiske felter: Fugler, skilpadder og ål kan bruke jordas magnetfelt til navigering.

  • Ekkolokasjon og sonar: Tannhvaler og flaggermus er eksempler på pattedyr som har utviklet et sanseapparat som bruker ekkolokalisering.

Bevisst og ubevisst registrering

Hjerne omgitt av hånd, øye, øre, munn og nese. Illustrasjon.

Signalene fra sansecellene behandles ulike steder i hjernen. Hjernebarken i storhjernen har flere dedikerte områder som mottar og behandler de sanseinntrykkene som vi opplever bevisst. Vi regner ofte disse som sansene våre: syn, hørsel, lukt, smak, berøring, varme, kulde og smerte. Siden de fire siste kan samles i begrepet føle, kan vi si at vi har fem sanser, men mange vil også regne likevekts- og bevegelsessans som egne sanser.

I tillegg har vi mange flere reseptortyper som registrerer indre forhold. Disse reseptorene bidrar til kontroll av likevekt og vedlikehold av homeostase uten at vi registrerer dette bevisst.

Kilder

Colorado Community college system. (u.å.). 40. Nervous Sensory Functions. I Anatomy & Physiology. https://pressbooks.ccconline.org/bio106/chapter/nervous-sensory-functions

Jansen, J. K. S. & Glover, J. (2018, 6. september). Sansene. I Store norske leksikon. https://sml.snl.no/sansene

Walberg, F. og Åbro, A. (2020, 5. juli). Sanseorganer hos dyr. I Store norske leksikon. https://snl.no/sanseorganer_hos_dyr

Aarnes, H. (2003, oppdatert 2007/2012). Fysiologi hos dyr og mennesker. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/zoologi/immun.pdf

Relatert innhold

Vil du finne ut hvordan den blinde flekken kan få ei mus til å forsvinne, og hvordan hjernen kan lure deg?

CC BY-SASkrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 26.05.2023

Læringsressurser

Sansene