Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Måle temperatur

Når vi blir syke, er det naturlig å få feber. Da er det fornuftig å måle kroppstemperaturen for å se om kroppens eget immunforsvar ordner opp, eller om det er nødvendig å kontakte lege.
Ung kvinne ligger i senga med et digitalt termometer i hånda. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgaver

  1. Vi måler kroppstemperatur når vi mistenker at en person er i ferd med å bli syk. Men hva forteller forhøyet temperatur oss om det som skjer i kroppen?

  2. Hva er den sikreste måten å måle kroppstemperatur på, og hvorfor er det slik?

  3. Den normale kroppstemperaturen avhenger av målestedet: 36,6 grader i øret, 36,5 grader i munnen og 36,4 grader i armhulen. Hvorfor må vi da legge til cirka 0,5 grader til disse måleresultatene for å få korrekt kroppstemperatur?

  4. For å få riktig måleresultat bør du alltid måle minst tre ganger med noen minutters mellomrom og se hva gjennomsnittet blir. Dette gjelder ikke måling i endetarmen. Utfør måling på deg selv under armen tre ganger. Hvilke resultater får du, og hva er snittemperaturen?

  5. Kroppstemperaturen øker under fysiske anstrengelser. Mål først temperaturen, ta deretter mellom 10 og 20 armhevinger og mål temperaturen igjen. Hva viser termometeret nå?

Relatert innhold

Kroppstemperaturen er en indikasjon på helsetilstanden til et menneske. Å måle temperaturen er en enkel måte å få informasjon om helsetilstanden på.

CC BY-SASkrevet av Odd Ragnar Myhr.
Sist faglig oppdatert 24.11.2021

Læringsressurser

Prosedyrer i grunnleggende sykepleie