Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Tiltak for smitteforebygging

På rapportmøtet forteller nattevakten at Per har vært syk og har kastet opp i løpet av natten. De som skal på dagvakt, må sette i verk tiltak for å forebygge at de andre beboerne skal bli syke.
Helsefagarbeider ved dør med gul trekant. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Situasjonsbeskrivelse

Per er 82 år og tidligere lærer. Han er enkemann og har to barn og fem barnebarn. Han er i god fysisk form, men har blitt glemsk med årene og kan ikke lenger bo hjemme. Han har demens av Alzheimer type og trenger tilrettelegging ved personlig hygiene fordi han lett glemmer enkelte kroppsdeler.

Helsefagarbeider Kari vet at omgangssyke er svært smittsomt, og at flere beboere og de som arbeider på avdelingen, også fort kan bli syke. Det er derfor viktig å forebygge smittespredning.

Oppgaver

  1. Ta utgangspunkt i smittekjeden og lag en plan over hvilke tiltak som bør iverksettes i forbindelse med morgenstellet. Dere kan lage en mer omfattende plan dersom dere ønsker det.

  2. Per har sluttet å kaste opp og er i relativt god form til tross for at han vært syk om natten. Han vil stå opp og spise frokost som han pleier. Hva må Kari tenke på når hun hjelper Per med morgenstellet denne morgenen for å unngå at han sprer smitte videre?

Relatert innhold

Smittekjeden er en beskrivelse av hvordan smitte overføres.

Ordet hygiene kommer fra gresk hygieia, som betyr «sunn». God hygiene er bra for helsa og forebygger sykdom.

CC BY-SASkrevet av Marit Smith Sørhøy, Lillian Brønseth og Wenche Heir.
Sist faglig oppdatert 14.04.2021

Læringsressurser

Smitteverntiltak i helse- og omsorgstjenesten