Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Funksjon og tilpasningChevronRight
  4. Formering hos planterChevronRight
  5. Tilpasninger til frøspredningChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Tilpasninger til frøspredning

Et frø bærer med seg et nytt liv. Planter er oftest fastsittende, så frøet er derfor plantens mulighet til å etablere seg et nytt sted. Frø kan spres med vind, vann og dyr. Det er nesten ingen grenser for hvor stort mangfold det er i frøspredning hos planter.

Løvetannfrø svever avgårde med vinden. Foto.
Løvetann er en av plantene som sprer frøene sine med vinden ved hjelp dunaktige fnokk.

Spredningsenhet

Nærbilde av frø hos barlind. Foto.
Siden barlind er nakenfrøet mangler den frukt. Kjøttfulle og fargerike utvekster fra frøskallet er tilpasning til fuglespredning.

De dekkfrøede plantene har mange ulike frukttyper. Noen frukter spres sammen med frøet (nøtter og bær), mens andre frukter åpner seg på planten og slipper frøene ut (ulike tørre kapsel- og belgfrukter). Spredningsenheten kan altså være bare frøet, eller frukten og frøet sammen. I andre tilfeller er det en del av en frukt som spres, som hos lønn.

Vindspredning

Mange planter har små og lette frø tilpasset vindspredning. Noen er utstyrt med vinger som kan være luftfylte. Mange trær, inkludert bartrær som gran og furu, har vindspredte frø. Løvetann er et annet velkjent eksempel.

Dyrespredning

Mange frø ligger i kjøttfulle og spiselige frukter som tiltrekker seg dyr, ofte fugler. Frøene går uskadet gjennom fugletarmen og kan spres over nokså lange avstander. I andre tilfeller spres frø utenpå dyr ved at fruktene har kroker eller pigger som fester seg i pelsen og henger med som "blindpassasjerer".

Sidensvans og storborre. Foto.
Fugler liker smaken av bær og sørger for at frøene blir spredt omkring, mens storborre sprer frøene ved at fruktene har kroker som fester seg i pelsen hos dyr.

Vannspredning

Blomst hos gul nøkkerose. Foto.
Gul nøkkerose har frukter som lett flyter på vannet og sprer frøene på den måten.

Vannplanter har ofte frø eller frukter som spres med vann. Gul nøkkerose har båtformede frukter som lett flyter på vannet, mens frøene hos hvit nøkkerose er omgitt av luftfylt vev.

Kokospalmen vokser nær havet i tropiske strøk, og de tunge fruktene spres med havstrømmer. Kokosnøtta har et ytre vanntett lag etterfulgt av et luftfylt lag utenpå frøet og kan tåle lange opphold i vann. Kokosnøtta spres over lange distanser og skal være funnet spredd med havstrømmer helt til strender Norge!

Eksplosiv spredning

De kuleste plantene sørger for spredningen helt selv. Slike frukter bygger opp en spenning som skyldes safttrykk eller uttørking. Til slutt vil trykket utløses ved berøring eller fordi spenningen har nådd en grense. Frøene kan slenges flere meter av gårde ved at frukten eksploderer som hos springfrø (Impatiens sp), eller ved at deler av fruktbladene raskt krøller seg tilbake som hos storkenebb (Geranium sp.).

Video som viser frøspredning ved at frukten eksploderer

Læringsressurser

Formering hos planter

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter