Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Kost til ulike grupperChevronRight
  4. VegetarkostChevronRight
  5. Vegetar – «grønn dag»ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Vegetar – «grønn dag»

I dette arbeidsoppdraget skal dere som er kokker jobbe med å planlegge, lage og presentere vegetarretter. Servitøren tar ansvaret for å planlegge og dekke opp til en «grønn dag».

Kokker på kjøkkenet

Vegankost består bare av vegetabilske matvarer.

Laktovegetarisk kost består av vegetabilske matvarer, og kan i tillegg bruke melk og meieriprodukter.

Laktoovovegetarisk kost består av vegetabilske matvarer, og kan i tillegg bruke melk, meieriprodukter og egg.

Oppgave for kokker

Ulike typer linser ligger i hvert sine rom i et fat. Foto.
Linser har protein av svært god kvalitet, og det vil si at den inneholder mange essensielle aminosyrer. Aminosyrer er byggesteiner i proteinet.
  1. Velg ut en eller flere av rettene fra lista over vegetarretter.
  2. Finn oppskrift og framgangsmåte på retten(e) du skal lage. Tenk næringsverdi når du velger ut oppskriften! Prøv å bruke en eller annen belgfrukt i hovedretten (erter, bønner, linser). Nøtter inneholder omega-3 og kan benyttes hvis det passer i retten.
  3. Skriv opp bestillingsliste på de varene du skal bruke i retten.
  4. Husk å oppgi mengde!
  5. Skriv ut oppskrifter – en til deg selv og en til læreren.
  6. Lag arbeidsplan hvis du skal lage flere retter. I kjøkkenøkten utfører du det planlagte arbeidet ditt.

Du skal presentere retten din før måltidet og bør vite dette på forhånd

  • Navnet på retten.
  • Hovedråvarer.
  • Næringsverdien i retten.
  • Er det noen av råvarene som er ekstra næringsrike?
  • Hvilken av de tre vegetartypene er retten spesielt egnet for? Begrunn svaret ditt!
  • Har du har lært noe, så del det gjerne med de andre.

Vegetarretter

Vegetarkarbonader med belgfrukter
Vegetarkarbonader med rotgrønnsaker
Vegetargryte
Lasagne
Ratatouille
Falafel med fullkorns couscous
Grønnsaksgrateng
Pai
Wok
Brød/rundstykker
Salat
En sunn dessert

Oppgave for servitører

Et bord som er dekket og pyntet med ville blomster. Foto
Oppdekking og pynting av bord med noe av det man kan finne i naturen.
  1. Planlegg oppdekking av bord og buffé til et «grønt måltid».
  2. Vær kreativ og bruk elementer fra naturen eller noe spiselig til oppdekking og pynt. Rettene skal serveres på en buffé.
  3. Finn oppskrift på en sunn velkomstdrink/aperitiff. Lag en arbeidsplan.
  4. Lag bestillingsliste.
  5. På praksisdagen lager du velkomstdrink/aperitiff og utfører det planlagte arbeidet ditt!

Læringsressurser

Vegetarkost

SubjectEmne

Fagstoff