I dette arbeidsoppdraget skal kokkene jobbe med å planlegge, lage og presentere vegetarretter. Servitøren tar ansvaret for å planlegge og dekke opp til en "grønn dag".

Vegankost består bare av vegetabilske matvarer.
Lakto-vegetarisk kost består av vegetabilske matvarer og kan i tillegg omfatte melk og meieriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarisk kost består av vegetabilske matvarer og kan i tillegg omfatte melk, meieriprodukter og egg.
Oppgave for kokker

Linser inneholder protein av svært god kvalitet. Det vil si at proteinet inneholder mange essensielle aminosyrer. Aminosyrer er byggesteiner i protein.
- Velg én eller flere av rettene på lista over vegetarretter nedenfor.
- Finn oppskrift og framgangsmåte på retten(e) du skal lage. Tenk næringsverdi når du velger oppskrift! Prøv å bruke en eller annen belgfrukt i hovedretten (erter, bønner, linser). Nøtter inneholder omega-3 og kan benyttes hvis det passer i retten.
- Skriv opp bestillingsliste på de varene du skal bruke i retten.
- Husk å oppgi mengde!
- Skriv ut oppskrifter – én til deg selv og én til læreren.
- Lag arbeidsplan hvis du skal lage flere retter. I kjøkkenøkten utfører du arbeidet du har planlagt.
Du skal presentere retten din før måltidet og bør vite dette på forhånd:
- Hva er navnet på retten?
- Hvilke hovedråvarer består retten av?
- Hvilken næringsverdi har retten?
- Er det noen av råvarene som er ekstra næringsrike?
- Hvilken av de tre vegetartypene er retten spesielt egnet for? Begrunn svaret ditt.
- Hvis du har lært noe, kan du gjerne dele det med de andre.
Vegetarretter
- vegetarkarbonader med belgfrukter
- vegetarkarbonader med rotgrønnsaker
- vegetargryte
- lasagne
- ratatouille
- falafel med fullkorns-couscous
- grønnsaksgrateng
- pai
- wok
- brød/rundstykker
- salat
- en sunn dessert
Oppgave for servitører

Bord dekket og pyntet med ting man kan finne i naturen
- Planlegg oppdekking av bord og buffé til et «grønt måltid».
- Vær kreativ, og bruk elementer fra naturen eller noe spiselig til oppdekking og pynt. Rettene skal serveres på en buffé.
- Finn oppskrift på en sunn velkomstdrink/aperitiff. Lag en arbeidsplan.
- Lag bestillingsliste.
- På praksisdagen lager du velkomstdrink/aperitiff og utfører arbeidet du har planlagt!
Sist faglig oppdatert 30.10.2020