1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. Kost til ulike grupperChevronRight
 4. VegetarkostChevronRight
 5. VegetarismeChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Vegetarisme

Vegetarisme er et kosthold uten kjøtt og fisk, samt eventuelt andre dyreprodukter som egg og melk. Dette kostholdet har blitt praktisert innenfor ulike kulturer verden over i flere tusen år. I dag er det flere hundre millioner mennesker som velger å leve vegetarisk av etiske, samfunnsmessige, miljøvernmessige og dyrevernmessige årsaker.

Illustrasjon av Pythagoras. Foto.
En kjent vegetarianer var den greske filosofen og matematikeren Pythagoras (570-500 f.Kr.). Han ble av mange regnet som vegetarismens grunnlegger. Også Hippokrates, legekunstens far, var vegetarianer. Det er fra ham vi kjenner ordtaket "din mat er din medisin, og din medisin er din mat". Allerede i Bibelen finner vi vegetarkost nevnt.

I de senere år har flere og flere gått over til helt eller delvis vegetarisk kosthold. For et par tiår siden ble vegetarianere regnet som litt originale, noen raringer som levde på gulrøtter og kålblader. I dag er det i mange miljøer en motesak å være vegetarianer.

Grunnene til at de har valgt denne livsformen er mange. Religiøse grunner, helsemessige, ressurssparing og verning av dyr. Fra opprinnelsen av var frukt, bær, grønnsaker, nøtter og korn det mest tilgjengelige for menneskene. Det var først mange år senere at kjøtt ble introdusert på matseddelen.

Hva er vegetarkost?

Mennesker som ikke spiser kjøtt eller fisk er vegetarianere, men vanligvis deler vi inn vegetarkost i tre deler, alt etter hvilke næringsmidler som inngår.

 • Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse.
 • Lakto-vegetabilsk kost: Her inngår melk og melkeprodukter.
 • Lakto-ovovegetabilsk kost: Her inngår også egg i tillegg til det som er nevnt ovenfor.
Råkost med kaneldressing. foto.
Råkost inngår ofte i et sunt, vegetarisk kosthold.

Er vegetarmat helsekost?

"Helsekost" er ofte betegnelsen som blir brukt om den maten en vegetarianer spiser. Det er ikke alltid rett. Man kan også leve usunt på vegetarkost, som også omfatter potetgull og cola, ensidig kosthold og overkokt mat.

En definisjon på helsekost er:

"Fullverdige, vegetabilske næringsmidler, sammensatt i riktig forhold, tilberedt på en skånsom måte slik at næringsverdien er mest mulig bevart. Daglig bruk av råkost inngår som en viktig del av helsekostbegrepet".

Altså er helsekost en kost som er gunstig for helsen.

Hva er vegetarisk mat?

For at en matvare, enten en råvare, halvfabrikata eller et ferdigprodukt, skal kunne kalles vegetarisk, må den være helt fri for alle animalske ingredienser som kommer fra døde dyr, og heller ikke ha vært behandlet eller fremstilt ved hjelp av slike. Dette innebærer både kjøtt, fisk, skalldyr og absolutt alle ingredienser som har et slikt opphav.

Derimot er en matvare vegetarisk om den inneholder egg eller meieriprodukter, gitt at heller ikke disse inneholder eller er bearbeidet med ingredienser fra slaktedyr, slik som animalsk løpe (f.eks. i pizzaost) eller gelatin (f.eks. i lettyoghurt).

Noen eksempler:

 • En stor paella med kun noen helt få reker er altså ikke vegetarisk.
 • En grønnsakspizza med ost som inneholder animalsk løpe (et slakteprodukt) er altså ikke vegetarisk.
 • En grønnsakspizza med ost uten løpe, eller med mikrobiell løpe, er derimot vegetarisk.
 • En blomkålssuppe med kumelk er vegetarisk, men ikke vegansk.

Husk

 • Animalsk viser til at noe kommer fra dyreverdenen
 • Vegetabilsk viser til at noe kommer fra planteriket
En kokk holder en gryte med grønnsakssuppe. Foto.
En grønnsakssuppe som er tilsatt kjøttbuljong, er ikke lenger vegetarisk.

Læringsressurser

Vegetarkost

SubjectEmne

Fagstoff